Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Németh László

Ez év áprilisában Tihanyban, a Magyar Diabetes Társaság jubileumi kongresszusát megelőző napon, a Civil Fórumon az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumi elnöke és a Diabetes főszerkesztője újabb 10 cukorbetegnek nyújtotta át a Joslin Diabetes Centrum elismerő okleveleit.

Illusztráció

Németh László győri sorstársunk 53 éve cukorbeteg. Hároméves volt, amikor kiderült a baj. Kezelőorvosa biztatta a családot: ha mindent jól csinálunk, 100 évet is megél a gyerek! Eleinte nem volt semmi baj.

Nevetve meséli: a kórházban, mikor inzulinra állították, a nővér minden reggel titokban egy szelet kenyeret adott neki ráadásként. Az orvosok ehhez állították be az inzulint – nem is volt magas otthon a vércukorszintje! 1963-ban más típusú inzulinra állították, húsz év múlva, 1983-ban megint másikra. Közben nem is járt kórházban, csak az átállítások idején. Pent 1991-től használ.

Öt gyermeke van, első házasságából egy lány és egy fiú, a másodikból három csodaszép lány. S most jön az, ami Lászlót olyannyira megviselte: három lányából kettő cukorbeteg! Egyikőjük 4 évesen, a másik 16 évesen lett diabéteszes. Csodálatos az élet, és az emberi értelem! Míg az édesapa átkozta a sorsot, a világot, a lányok elfogadták a helyzetet, hiszen nem kellett mást tenniük, mint amit édesapjuk tesz, mióta ők eszüket tudják.

László szobafestőként dolgozott. Sokat! Egy lidércnyomásos emléket mesél: 20 éves volt, mikor Pozsonyban dolgozott a brigád, s amikor az inzulinampulla egy napon eltörött. A főnök persze nem engedte őt haza új inzulinért – pedig Pozsony és Győr nem nagy távolság. Egy hét múlva, amikor végre valamennyien hazatértek, László a hiperkóma határán tántorgott, a szó szoros értelmében is.

50 éves volt, amikor a szövődmények megjelentek, agyi infarktust kapott, majd jobb szeme „szétrobbant”, a bal is rohamosan romlani kezdett. Azóta szemműtétet szemműtét követ – a lap megjelenésének idején talán már túl van a soron következőn. Alig-alig lát, szakmáját nem gyakorolhatja. Mostanában sokat horgászik, és citromfákat nevel. Büszkén meséli, volt olyan fácska, amelyen 40 gyümölcs is megérett.

Megjelent a diabetes2010/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!