Karácsony

Kedvenc receptjeink

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna

Első Lang Gusztáv-díjas sorstársunk

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna

40 éve cukorbeteg. Élete első 22 évében Kaposváron ő volt a Hangulat cukrászda főkóstolója, hisz mióta az eszét tudta, édesszájú volt. 1967-ben megismerkedett egy fiatalemberrel, aki a könyvtárban, ahol akkor dolgozott, elrabolta a szívét. Elrabolta, majd 1969 májusában meg is esküdtek. Nem sokkal később, másfél hónap múlva nagy boldogan mondta mindenkinek, „Babám lesz!” Erre vágyott, mióta az eszét tudta, hogy anya legyen. Ám valami furcsa dolgot kezdett tapasztalni magán. Nagyon szomjas volt, sokat evett és rengeteget kellett mennie a WC-re. A sok evés ellenére sem hízott, hanem fogyott.

 … Tovább
Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

A Diabetes születésnapján, 2009 júniusában Veszprémben tizenketten vehették át a Joslin Diabetes Center elismerését, a 25 éves betegségtartamért járó oklevelet, illetve az 50 évnyi diabéteszért járó emlékérmet. Lapunkban bemutatjuk Önöknek példaadó sorstársainkat.

 … Tovább

Karácsonyi készülődés: lélekben és a konyhában

A karácsonyi készülődés az adventi időszakban veszi kezdetét. Az utcákon megjelennek a karácsonyi fények, otthonunkat apró díszekkel öltöztetjük fel, lelkünk egyre erősebben vágyik a meghittségre.

 … Tovább

A cukorbetegség hiteles története

Diabetes Papirus

Diabetes Papirus Lapunk születésnapján neves vendég is köszöntötte az ünneplőket: Maksa Zoltán humorista – ahogy kisebbik fiam mondja: humorász –, aki miután a Diabetes lapot értékelte, „tudományos előadást” tartott a cukorbetegség történetéről.

 … Tovább

Diabéteszévfordulók szerte a világban

Laptársaink jubileumai

d-journal (Svájc) – Diabetes (Finnország)

 … Tovább

Miért pont én…? Gabi „története” 2004. szeptember 17-én kezdődött, két hónappal második születésnapja előtt. Ezen a napon derült ki cukorbetegsége, közel másfél hét aggodalom és orvosi „találgatás” után. Hidegzuhanyként érte a családot, hiszen előtte a 2-es típusú diabéteszen kívül nem fordult elő hasonló eset a családban.

 … Tovább

Rosszkedvünk tele Egy pszichiáter doktornőtől hallottam: az első, amit betegeinek ajánl, hogy változtassanak külsejükön, új frizura, gondos öltözködés teljesen felélénkíti, gyógyítja a „depi” embereket, de még a valóban depressziósokat is. Bánatból, gyászból, kimerültségből, aggodalmakból is jobban kivezet, mint akármilyen gyógyszer. Mert az ápolt, jó külső energiát ad az önbizalomhoz, az életkedvhez.

 … Tovább

Új laboratóriumi adat a vesefunkció jellemzésére

Az eGFR

Az eGFR Néhány hónap óta új lelettel találkozhatunk a diabetológiai gondozáshoz szükséges laborok sorában, ez az úgynevezett eGFR. Ez a szám a veseműködés mértékére utal, egészséges egyének esetén értéke 120 ml/perc/1,73 m2, az alacsonyabb értékek kóros állapot fennálltára hívhatják fel a figyelmet.

 … Tovább

Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík? A történet első ránézésre nem tűnik sem túlságosan bonyolultnak, sem túlságosan követhetetlennek. Az, hogy mégis bonyolult és helyenként követhetetlen sztori vált belőle, több dolog szerencsétlen együtthatásának tudható be. Annak jártam utána, mennyiért juthatok hozzá egy doboz, 50 darabos Optimum elnevezésű vércukor-ellenőrző tesztcsíkhoz az ország különböző városaiban és gyógyszertáraiban, illetve az interneten. A hosszas (természetesen nem teljes körű) kutakodás meglepő eredménnyel zárult. Nem fogják elhinni: a cukorbetegek által kifizetendő térítési díj – október végén, a cikk megírásakor – dobozonként 583 és 4725 forint között „mozgott”!

 … Tovább

Változtassuk meg a cukorbetegséget! Aki beteg, legyen bármi baja, annak legfőbb óhaja, hogy jól gyógyítsák, jól lássák el az egészségügy rendszerében. A Changing Diabetes (Változtassuk meg a cukorbetegséget) koncepció magában foglalja azokat a programokat, amelyek segíthetnek a jobb minőségű ellátás biztosításában.

 … Tovább

Cimkefelhő:beszámoló cukorbetegség (diabétesz) elismerés junior kezelés közösség lexikon megelőzés piac psziché szakellátás személyes táplálkozás

Szerzők:József Attila, Kicsák Marian, Dr. Mácsai Emília, Módos Anikó, Szőke Mária

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!