Karácsony

Kedvenc receptjeink

Illusztráció
Változtassuk meg a cukorbetegséget!

Változtassuk meg a cukorbetegséget!

Szerző: Szőke Mária

Aki beteg, legyen bármi baja, annak legfőbb óhaja, hogy jól gyógyítsák, jól lássák el az egészségügy rendszerében. A Changing Diabetes (Változtassuk meg a cukorbetegséget) koncepció magában foglalja azokat a programokat, amelyek segíthetnek a jobb minőségű ellátás biztosításában.

 Tovább
Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík?

Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík?

Szerző: Módos Anikó

A történet első ránézésre nem tűnik sem túlságosan bonyolultnak, sem túlságosan követhetetlennek. Az, hogy mégis bonyolult és helyenként követhetetlen sztori vált belőle, több dolog szerencsétlen együtthatásának tudható be. Annak jártam utána, mennyiért juthatok hozzá egy doboz, 50 darabos Optimum elnevezésű vércukor-ellenőrző tesztcsíkhoz az ország különböző városaiban és gyógyszertáraiban, illetve az interneten. A hosszas (természetesen nem teljes körű) kutakodás meglepő eredménnyel zárult. Nem fogják elhinni: a cukorbetegek által kifizetendő térítési díj – október végén, a cikk megírásakor – dobozonként 583 és 4725 forint között „mozgott”!

 Tovább
Az eGFR

Új laboratóriumi adat a vesefunkció jellemzésére

Az eGFR

Szerző: Dr. Mácsai Emília

Néhány hónap óta új lelettel találkozhatunk a diabetológiai gondozáshoz szükséges laborok sorában, ez az úgynevezett eGFR. Ez a szám a veseműködés mértékére utal, egészséges egyének esetén értéke 120 ml/perc/1,73 m2, az alacsonyabb értékek kóros állapot fennálltára hívhatják fel a figyelmet.

 Tovább
Rosszkedvünk tele

Rosszkedvünk tele

Szerző: Szőke Mária

Egy pszichiáter doktornőtől hallottam: az első, amit betegeinek ajánl, hogy változtassanak külsejükön, új frizura, gondos öltözködés teljesen felélénkíti, gyógyítja a „depi” embereket, de még a valóban depressziósokat is. Bánatból, gyászból, kimerültségből, aggodalmakból is jobban kivezet, mint akármilyen gyógyszer. Mert az ápolt, jó külső energiát ad az önbizalomhoz, az életkedvhez.

 Tovább
Miért pont én…?

Miért pont én…?

Gabi „története” 2004. szeptember 17-én kezdődött, két hónappal második születésnapja előtt. Ezen a napon derült ki cukorbetegsége, közel másfél hét aggodalom és orvosi „találgatás” után. Hidegzuhanyként érte a családot, hiszen előtte a 2-es típusú diabéteszen kívül nem fordult elő hasonló eset a családban.

 Tovább

Diabéteszévfordulók szerte a világban

Laptársaink jubileumai

Szerző: József Attila

d-journal (Svájc) – Diabetes (Finnország)

 Tovább
Diabetes Papirus

A cukorbetegség hiteles története

Diabetes Papirus

Lapunk 20. születésnapján neves vendég is köszöntötte az ünneplőket: Maksa Zoltán humorista – ahogy kisebbik fiam mondja: humorász –, aki miután a Diabetes lapot értékelte, „tudományos előadást” tartott a cukorbetegség történetéről.

 Tovább

Karácsonyi készülődés: lélekben és a konyhában

Szerző: Kicsák Marian

A karácsonyi készülődés az adventi időszakban veszi kezdetét. Az utcákon megjelennek a karácsonyi fények, otthonunkat apró díszekkel öltöztetjük fel, lelkünk egyre erősebben vágyik a meghittségre.

 Tovább
Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Szakonyiné Nemes Klára

A Diabetes születésnapján, 2009 júniusában Veszprémben tizenketten vehették át a Joslin Diabetes Center elismerését, a 25 éves betegségtartamért járó oklevelet, illetve az 50 évnyi diabéteszért járó emlékérmet. Lapunkban bemutatjuk Önöknek példaadó sorstársainkat.

 Tovább
Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna

Első Lang Gusztáv-díjas sorstársunk

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna

40 éve cukorbeteg. Élete első 22 évében Kaposváron ő volt a Hangulat cukrászda főkóstolója, hisz mióta az eszét tudta, édesszájú volt. 1967-ben megismerkedett egy fiatalemberrel, aki a könyvtárban, ahol akkor dolgozott, elrabolta a szívét. Elrabolta, majd 1969 májusában meg is esküdtek. Nem sokkal később, másfél hónap múlva nagy boldogan mondta mindenkinek, „Babám lesz!” Erre vágyott, mióta az eszét tudta, hogy anya legyen. Ám valami furcsa dolgot kezdett tapasztalni magán. Nagyon szomjas volt, sokat evett és rengeteget kellett mennie a WC-re. A sok evés ellenére sem hízott, hanem fogyott.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!