Szerző: Módos Anikó Feltöltés dátuma: 2011.11.22.

Mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík?

A történet első ránézésre nem tűnik sem túlságosan bonyolultnak, sem túlságosan követhetetlennek. Az, hogy mégis bonyolult és helyenként követhetetlen sztori vált belőle, több dolog szerencsétlen együtthatásának tudható be. Annak jártam utána, mennyiért juthatok hozzá egy doboz, 50 darabos Optimum elnevezésű vércukor-ellenőrző tesztcsíkhoz az ország különböző városaiban és gyógyszertáraiban, illetve az interneten. A hosszas (természetesen nem teljes körű) kutakodás meglepő eredménnyel zárult. Nem fogják elhinni: a cukorbetegek által kifizetendő térítési díj – október végén, a cikk megírásakor – dobozonként 583 és 4725 forint között „mozgott”!

Illusztráció

Gyakorló (harminchárom éve ezzel az állapottal együtt élő) cukorbetegként naponta többször is megtapasztalom, mennyire fontos a rendszeres vércukor-ellenőrzés. A Diabetes olvasói bizonyára velem együtt pontosan tudják, mekkora segítséget jelent, hogy a „csodakészülékkel” néhány másodperc alatt bármikor, bármilyen helyzetben megmérhetjük a cukrunkat, s az eredménytől függően „alakíthatjuk” a továbbiakat (étkezés, testmozgás stb.)

A vércukor-ellenőrzés eszközei

Ehhez a mérőkészüléken kívül szükségünk van ujjszúróra (egyszer használatos lándzsákkal együtt), valamint tesztcsíkokra. A jelenleg forgalomban lévő tesztcsíkok: C-Test Glucose, C-Test Glucose Mini, Personal aktív Teszt és Optimum Teszt. Ezek segítségével minimális (2-3 mikroliter) vérből, 10–15 másodperc alatt pontos eredményt kaphatunk. A tesztcsíkok (más néven stixek) közül az Optimum használatakor az ujjbegyen kívül más területekről (tenyérből, kézfejből, alkarból stb.) vett vérből is mérhető a vércukorérték.

Egy inzulinos cukorbetegnek havonta 3-4 doboz, 50 darabos tesztcsíkra van szüksége. A 2-es típusúaknak ennél kevesebb, átlagban 1-2 doboz is elegendő. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, mennyiért tudjuk megvásárolni a méréshez szükséges „kelléket”.

Az elmúlt években a stixeket – az inzulinokhoz, a penekhez szükséges tűkhöz és a lándzsákhoz hasonlóan – a kezelőorvosok írták fel. Ez a diabéteszesek számára rendkívül kényelmes és magától értetődő volt: a felülvizsgálaton a doktorok a vércukorértékek ellenőrzése és az esetleges problémák megbeszélése után receptet adtak a szükséges gyógyászati eszközökről. Aztán valakik, az egészségügy aktuális vezetői közül – az íróasztalok mögött –, úgy döntöttek, „jobb”, ha több helyen többször áll sorba a cukorbeteg, s ettől a feladatkörtől „megszabadították” a diabetológusokat. Azóta a kezelőorvosok írásbeli javaslatára a háziorvosok írják fel az inzulinokat, a tűket és a vércukor-ellenőrző tesztcsíkokat.

Mindez az én esetemben például azt jelenti (nem mintha panaszkodni akarnék, hiszen szakmailag és emberileg jobb kezelőorvost és háziorvost nem is kívánhatnék magamnak), hogy két-háromhavonta Sopronból elautózom Veszprémbe. Vándorfi főorvos úr megnézi a mérési naplómat, megbeszéljük az életmódomat, illetve a lakhelyemen elvégeztetett laborvizsgálatok és a szemfenék-vizsgálat eredményeit, ha szükséges, változtat az inzulinadagokon, és javaslatot ad a háziorvosomnak, hogy mennyi és milyen inzulint, penhez való tűt, tesztcsíkot rendeljen (mindezt nagyon sok adattal kiegészítve).

Ha fogytán az inzulinom, a tűim, a lándzsáim vagy a stixem, akkor pedig elmegyek dr. Vörös Katalinhoz, a háziorvosomhoz, aki készségesen megírja a recepteket. Ezek után már csak annyi a dolgom, hogy a patikában kiváltsam (és kifizessem) a számomra nélkülözhetetlen gyógytermékeket.

Térítési díj és árrés

Eddig azt hittem, mindegy, melyik gyógyszertárba megyek, de néhány nappal ezelőtt kiderült, korántsem az. Akkor kezdtem el nyomozni az Optimum tesztcsík dobozonként ára ügyében, amikor kiderült, hogy patikánként/városonként hihetetlen eltérések mutatkoznak. Először a soproni Állomás Patika gyógyszertárvezetőjével, dr. Horváth Csabával beszélgettem.

− Az Optimum és a többi tesztcsík ára (a közfinanszírozás alapját képező nettó ára, illetve az egyes patikák dobozonkénti ára) azonos, vagy lehet eltérő is?

− A tesztcsíkok térítési díja patikánként eltérő lehet, akár 100-200 forinttal is. Ennek oka, hogy a Társadalombiztosítás a közfinanszírozás alapját képező árat évek óta befagyasztja, így nem veszi tudomásul a sokszor elkerülhetetlen árváltozásokat. Ha a patika csak a Tb-árat alkalmazná, 3-4 százalékos kiskereskedelmi árrés keletkezne, amiért nem vagyunk hajlandók dolgozni. Ezért a patikák is – eltérő mértékben – felemelték a nettó árat. Mivel a Tb-támogatás évek óta nem változik, a betegnek kell a többletet finanszíroznia. Kivételt képeznek a „közgyógyra” felírt vények, amelyek esetében természetesen a beteg nem fizet semmit. Így a patika is gyakorlatilag a semmiért dolgozik.

A szakgyógyszerésztől szerzett információk után a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál (MEP) is érdeklődtem. Kiderült: a gyógyászati segédeszköz a gyógyszerrel ellentétben a Tb-támogatás mértékén felül szabadáras, azaz az ajánlott ár (Optimum tesztcsík esetén 583 forint) feletti árképzés nem törvénybe ütköző. Megkérdeztem egy, cukorbetegeket évtizedek óta kezelő szakorvost, aki szerint ez helytelen gyakorlat. Ő azt vallja, a szabályozásnak a diabéteszesek érdekeit figyelembe véve a gyógyszerrel azonosnak, azaz fix árasnak kellene lennie.

Annak igazolására, hogy ez ma Magyarországon mennyire nem így van, álljon itt néhány példa (a teljesség igénye nélkül). Ha valaki Optimum tesztcsíkot (50 db/doboz) szeretne vásárolni, több szempont alapján dönthet annak beszerzéséről. Az első és legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy jogosult-e a támogatásra: az 1-es típusú (inzulinos) cukorbetegeknek könnyebb a helyzete, nekik receptre felírja a háziorvos, a 2-es típusú (tablettával kezelt) diabéteszesek velük ellentétben csak teljes áron juthatnak hozzá a stixekhez. Azok, akik bruttó árat kénytelenek kifizetni annak érdekében, hogy rendszeresen ellenőrizhessék a vércukrukat, a patikákon kívül már az interneten is beszerezhetik az Optimum tesztcsíkot. A dobozonkénti ár meglepően változatos.

Szabad ár

Kilenc különböző helyen (oldalon) találtam erre vonatkozó adatokat. Az elsőn 1 doboz 50 darabos Optimum tesztcsík ára 2919, a másodikon 3150, a harmadikon 3500 forint, de találtam 3260, 3700, 3750, 1500 és 2200 forintos árat is. A kilencedik „lelőhely” speciális, ott három különböző árkategória szerepel, annak függvényében, hogy valaki közületként (4725 Ft/doboz), látássérültként (3780 Ft/doboz), illetve klubtagként (3308 Ft/doboz) szeretné-e megvásárolni a tesztcsíkot.

Az internetes vizsgálódást követően tovább érdeklődtem.

Magyarország különböző városaiban, különböző gyógyszertárakban tettem fel ugyanazt a kérdést: mennyibe kerül egy doboz Optimum tesztcsík, ha receptre felírja az orvos? Egy szegedi patikában 663, egy miskolciban 593 forintot kell fizetni. Szombathelyen 585 forintba, Budapest I. és IV. kerületében, valamint Komlón és Sopron egyik gyógyszertárában 584 forintba kerül ugyanez, Vácott 583 forintba. Tehát az utóbbi helyeken 585 forintot fizet a páciens. Jól látható, hogy országos szinten nem jelentős az eltérés.

A meglepetést és a megdöbbenést számomra a soproni adatok okozták. Az árkülönbség velem együtt különösen azokat a diabéteszeseket érinti érzékenyen, akik havonta 3-4 doboz tesztcsíkot vásárolnak. A hűség városában hat különböző patikában érdeklődtem. Ezek közül az egyikben, a komlóival azonos árat (584 Ft-ot) kell fizetni egy doboz Optimumért. A másik öt gyógyszertárban öt, egymástól lényeges eltérő összegért vehetik meg a stixet a cukorbetegek: 850, 960, 1035, 1075 és 1158 forintért. Receptre természetesen.

Ha pedig kiszámoljuk, hogy mennyibe kerül – mondjuk – egy féléves „adag”, havonta három dobozzal számolva a legalacsonyabb és a legmagasabb térítési díjjal dolgozó patikában, még megdöbbentőbb a különbség. Ott, ahol 584 forintot fizetünk 50 darab tesztcsíkért, havonta 1752, félévente 10512 forintot adunk ki. Ahol pedig 1158 forintot kérnek ugyanazért a dobozért, havonta 3474, félévente 20844 forintba kerül a vércukor-ellenőrzésünk...

(A szerző egy évvel később újból felmérte a tesztcsík árkülönbségeit: itt olvasható)

Módos Anikó

Megjelent a diabetes2009/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!