Hírlevelek

2022.04.06. A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség olyan magas vércukorszintekkel jellemezhető anyagcserezavar, amelynek hátterében vagy az inzulintermelés hiánya, vagy az inzulinhatás elégtelensége áll (az említett két tényező együtt is előfordulhat). A diabétesz nem egységes megbetegedés, az emelkedett vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórképek állhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) osztályozása szerint négy nagyobb csoportja és jó néhány alcsoportja van.

A diabétesz osztályozása (klasszifikációja) rámutat arra, hogy a magas vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórképek állhatnak, ezek kezelése pedig eltér egymástól. A diagnosztikát nehezíti, hogy a cukorbetegség leggyakrabban előforduló két formája (1-es és 2-es típus) közötti határok az utóbbi évtizedekben elmosódtak. A betegek életkora, testalkata alapján biztos diagnózishoz nem juthatunk. Csak a diabétesz pontos típusának azonosítása után lehet kiválasztani a beteg számára optimális, személyre szabott kezelést.

Ismerd meg a cukorbetegség típusait!

További címek a Diabetes 2022/1 számának tartalmából:

Megrendelői akció!
Rendeld meg kiadványunkat postacímedre, az első 50 befizető részére Receptsarok 2021 kiadványunkat is postázzuk a sikeres életmódváltás érdekében!

Húsvéti ételek a cukorbeteg étrendben

Az ünnepre hangolódás egyik fontos eleme a menü előkészítése. Vannak a hagyományokhoz köthető ételek között azonban olyanok – pl. a kalács vagy különböző sütemények –, amelyek csak bizonyos változtatásokkal fogyaszthatók diabétesz esetén.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) következő DiabPONT online adásában Zalai Noémi dietetikus nyújt hasznos és gyakorlati tájékoztatást minden érdeklődőnek április 12-én, kedden, 17 órától.

Kérdésed van? Tedd fel az előadást követően, az online beszélgetés során! A DiabPONT online előadásokon a részvétel ingyenes. A CEOSZ tagszervezeti tagok a klubon, egyesületen keresztül csatlakozhatnak. A nem tagok részvételi szándékukat az iroda@ceosz.hu e-mail címen jelezhetik.

Videómeghívó

Húsvéti receptek

A videókkal kíván kellemes húsvéti ünnepeket a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége!

Varázspálca díj

Az 1-es típusú diabéteszes gyermeked és családod előtt nyitva állt az óvoda, iskola kapuja? Elfogadást, befogadást és támogatást tapasztaltatok? Bizalommal fordulhattatok az ott dolgozók felé, és a gyermekedet biztonságban tudva bízhatod rájuk? Ha igen, arra kérünk, javasold őket a Szurikáta Alapítvány Varázspálca díjára!

XVI. Országos Gyermekdiabétesz Nap

2022. április 23-án a Magyar Diabetes Társaság, a SOTE 1. számú Gyermekklinika, a MentaPRO Alapítvány és a Sportos Cukorbetegek Egyesülete közös szervezésében megrendezésre kerül a XVI. Országos Gyermekdiabétesz Nap.

Regisztrálni április 10-én vasárnap éjfélig lehetséges a linken.

Légy Te is tagja a diabetes.hu közösségnek!

Csatlakozz a Diabetes betegtájékoztató lap facebook csoportjához, kövesd oldalunk naponta új információkért! Nézz körül nálunk!

Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadód 1 százalékával támogasd alapítványunkat! Támogatásoddal nagymértékben hozzájárulsz a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása, páciensoktatási programok, orvosok és nővérek továbbképzése, a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-1-19