Szerző: Dr. Oláh Ilona Feltöltés dátuma: 2022.03.27.

Mi a háziorvos szerepe a diabéteszgondozásban?

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége keddenkénti online DiabPONT továbbképző programjában a közelmúltban dr. Oláh Ilona csepeli háziorvos–diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság Háziorvosi Munkacsoportjának elnöke arról beszélt, hogy a cukorbetegek gondozásában hol a háziorvosok helye.

Illusztráció

Szűrés, prevenció

Korábban elhanyagolt terület volt a szűrővizsgálatok szervezése, ma egyre fontosabbnak tekintjük. De menjünk még egy lépést vissza, a prevencióhoz. Ebben a családorvosoknak hatalmas a szerepük, hiszen mi találkozunk nap mint nap a páciensekkel, mi ismerjük fel, kik azok, akiknek el kell végeztetniük a szűrővizsgálatokat, akár még soron kívül is, hogy időben kiderüljön a cukorbetegségük.

Szerencsére sikertörténetekről tudok mesélni. Például egy fiatal hölgy páciensem, akinek mindkét szülője 2-es típusú diabéteszes, ő maga kicsit túlsúlyos, babát szeretett volna. Javasoltam neki, hogy mielőbb végezzünk vércukorterhelést, mert igen nagy nála a diabétesz rizikója. Ki is derült, hogy nincs minden rendben, ennek hatására elkezdett sportolni, csökkent a testsúlya, s úgy lett terhes, hogy tudta, neki nem szabad átlagos életmódot folytatnia. A gesztációs diabétesz is megjelent nála, de időben elkezdtük a gondozását, s végül egészséges babának adott életet.

Korai diagnózis

A korai diagnózis felállítása is sok esetben a háziorvoson múlik. Nemcsak kifejezetten a szűrések során, más vizsgálatok alkalmával is kiderülhet, hogy valaki cukorbeteg. Nem egyszer a jogosítvány érvényesítése kapcsán szembesülünk a cukorbetegséggel.

Ilyenkor a klasszifikációval kell kezdeni, el kell dönteni, hogy 1-es, vagy 2-es típusú-e az illető, vagy egyéb diabéteszformákba tartozik-e. (Erről részletesen olvashat e lapszám első cikkében – a szerk.) Ha kételyünk van, akkor a szakrendelésektől kapunk segítséget. Ha 1-es típusú diabéteszt állapítunk meg, esetleg hasnyálmirigy-gyulladást, akkor egyből kórházba irányítjuk a beteget. Ha 2-es típusú diabéteszről van szó, akkor mi, háziorvosok is elkezdhetjük a kezelést. De a cukorbeteg előbb-utóbb mindenképpen kapcsolatba fog kerülni a diabetológiai szakrendeléssel.

Együttműködés

A diabetológiai szakrendelésnek és a háziorvosnak, illetve az itt dolgozó szakmai csapatoknak nagyon szorosan együtt kell működniük, hiszen együtt gondozzuk a beteget.

De a legfontosabb szereplő maga a beteg. Azt szoktam mondani, örüljön a páciens, hogy diabéteszes lett, s nem olyan betegsége van, amelynek a kezelésében nem vehet részt. Ez utóbbi tehetetlenségérzetet ad, a beteg kiszolgáltatott a kezelésnek, csupán végre kell hajtania a gyógyítók utasításait. Ezzel szemben a cukorbeteg nagyon sokat tud tenni az életminőségének javítása érdekében.

logo

Dr. Oláh Ilona

háziorvos, diabetológus, a CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2022/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!