Tárkonyos zöldbableves palócosan
Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.

1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Foszfor | Kálium |
193 kcal | 6 g | 15 g | 10 g | 203 mg | 250 mg |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 g vöröshagyma
- 20 g fokhagyma
- 120 g sertéslapocka
- 300 g zöldbab
- 100 g sárgarépa
- 100 g gyökér
- tárkony
- petrezselyem
- 120 g tejföl
- 15 g keményítő
- 20 g olaj
- só
- bors
- fűszerpaprika
- őrölt kömény
- babérlevél
- fehérborecet
A finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon, kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott húst, lepirítjuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, és kevés vízzel vagy csirkealaplével felöntjük. Sóval, borssal, babérlevéllel és köménnyel fűszerezzük. Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt répát és gyökeret, felöntjük a kívánt mennyiségű vízzel vagy alaplével, és nem sokkal később hozzáadjuk a zöldbabot is. Amikor a hús és a zöldségek is megpuhultak, tejfölös habarással sűrítjük, egyszer felforraljuk, kevés fehérborecetet adunk hozzá, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal, forrón tálaljuk.
Receptek a témában:
- Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben
- Mediterrán ceruzabab
- Kelkáposztás rétes
- Pirítottzöldség-tál

Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.