Pirítottzöldség-tál
Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Foszfor | Kálium |
176 kcal | 4,9 g | 9 g | 16 g | 108 mg | 520 mg |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g karfiol
- 200 g sárgarépa
- 200 g gomba
- 200 g cukkini
- 200 g paradicsom
- 150 g kínai kel
- petrezselyem
- 20 g vaj
- só
- bors
Az idénynek megfelelő zöldségeket számunkra szimpatikus darabokra aprítjuk, majd könnyű húslevesben vagy alaplében leforrázzuk/enyhén előfőzzük. Ezután leszárítjuk a zöldségeket, és fokhagymás petrezselymes vajon hirtelen lepirítjuk, figyelve, hogy a vaj ne égjen meg. Amennyiben sütőálló a serpenyőnk, akkor abban, ha nem, akkor átrakjuk a zöldségeket egy hőálló tálba és úgy tesszük 180 fokra előmelegített sütőbe, majd készre sütjük.
Receptek a témában:
- Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben
- Tárkonyos zöldbableves palócosan
- Mediterrán ceruzabab
- Kelkáposztás rétes
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.