Mediterrán ceruzabab
Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Foszfor | Kálium |
312 kcal | 8,2 g | 19 g | 16 g | 200 mg | 680 mg |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 800 g ceruzabab
- 80 g húsos császárszalonna
- 100 g darabolt paradicsomkonzerv
- 150 g aszalt paradicsom
- 30 g vöröshagyma
- friss zöldfűszerek (kakukkfű, majoránna, petrezselyem, zsálya)
- 10 g fokhagyma
- olívaolaj
- bors
- só
- cukor
- szódabikarbóna
A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk. Forrásban lévő sós, cukros, szódabikarbónás vízbe dobjuk és leforrázzuk, majd lehűtjük. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon karamellizáljuk, ráöntjük a darabolt paradicsom konzervet levestül, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a zöldfűszereket, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és sűrű mártást főzünk belőle. Ha elkészült, leturmixoljuk. A vékony csíkokra vágott szalonnát kiolvasztjuk és lepirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon puhára pároljuk a zöldbabot. Forrón tálaljuk a mártással, a szalonnával, ízlés szerint creme fraiche-t is adhatunk hozzá.
Receptek a témában:
- Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben
- Tárkonyos zöldbableves palócosan
- Kelkáposztás rétes
- Pirítottzöldség-tál
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.