Kelkáposztás rétes
Krónikus vesebetegek étrendjét is mindig egyénre szabottan, a kezelőorvos, dietetikus, a beteg és a családtagok bevonásával kell összeállítani.
1 adag tápanyagtartalma: | |||||
---|---|---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát | Foszfor | Kálium |
216 kcal | 10 g | 14 g | 16 g | 119 mg | 420 mg |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 cs. réteslap
- 200 g kelkáposztalevél
- 20 g vöröshagyma
- 300 g gomba
- 2 db tojás
- 30 g olaj
- só
- cukor
- bors
- majoránna
A kelkáposztát enyhén sós-cukros, majoránnás vízben leforrázzuk, jeges vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, leszárítjuk. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. 1 db tojást keményre főzünk, lereszeljük, hozzáadjuk a nyes tojást, és összekeverjük a párolt gombával. A kiterített réteslapra tesszük a kelleveleket, egy csíkba halmozzuk a laza állagú ragut, majd óvatosan feltekerjük a rétest. Kivajazott tepsibe tesszük, majd 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Receptek a témában:
- Az étrend és szerepe krónikus vesebetegségben
- Tárkonyos zöldbableves palócosan
- Mediterrán ceruzabab
- Pirítottzöldség-tál
Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.