Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2015.08.29.

Fogyókúrák!

Tavasszal bizony sokan kezdenek fogyókúrázni, hogy a nyári szezonra már felvehessék a kedvenc fürdőruhájukat és a csinos kis nyári ruhákat. A túlsúly, az elhízás világjelenség, legalábbis a fejlett országokban. A testsúlyfelesleg nem csak számos betegségre hajlamosít, de sokak számára esztétikai kérdés is. Ki ne szeretne karcsú, sportos alkatú lenni, hogy megfeleljen a korunk női vagy férfi ideáljának. Nagyon sokan próbálják leadni a felesleges kilókat.

Napjainkban számos követője van az újabb és újabb népszerű csodadiétáknak. Az egyik ember a szénhidrátokban szegény diétákra esküszik, a másik szerint a zsírokat kell kerülni, van, aki szétválaszt, és persze ki ne ismerné a „csodatévő” káposztaleves-diétát. Sokat töprengetem, vajon miért, mitől olyan sikeresek ezek a fogyókúrás diéták. Miért hisznek sokkal inkább ezekben az oly gyors testsúlycsökkentést ígérő diétákban, csodaszerekben, mint az orvos, dietetikus által ajánlott étrendekben. Ezeknek a csodadiétáknak az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz valójában semmi közük nincs. Ezekben a diétákban ugyan nincs pontosan kiszámolva a napi kalóriabevitel, de annyi bizonyos, hogy jelentősen az alapanyagcsere alatti kalóriamennyiséget engedélyezi csak egy napra. A tápanyagok egy csoportját preferálja, a másikat tiltja. Nem kell azon gondolkodni, mit egyek, és mint ne, hiszen minden napra megmondja, mit lehet, és mi az, ami tilos. A legtöbb diéta valóban működik, segít a fogyásban, de az elért testsúly megtartásában már nem! Szervezetünk egészséges működéséhez minden tápanyagra, vitaminokra, ásványi anyagokra szükség van. A hízás is lassú folyamat, csak a fokozatos, stabil súlycsökkenés vezethet eredményre.

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt a sikeres fogyókúránál?

A legfontosabb a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, azaz teljesen meg kell változtatni evési szokásainkat. Önmagában az energiaszegény étrend nem elég a kívánt cél eléréséhez. Fontos a kiegészítő és rendszeres testmozgás. A testedzés mindennapos és minimum fél óra legyen.

Fontos a megfelelő testsúly megállapítása, amely egyénre szabott. A könnyű kezelhetősége miatt a leggyakrabban használt érték a testtömegindex (body mass index; BMI): testsúly [kg] / (testmagasság [m] × testmagasság [m]).

A 30 fölötti BMI-érték esetében elhízásról, míg a 18 alatti érték esetében soványságról beszélünk. A BMI hátránya, hogy ez az érték nem mond semmit a testsúlyeloszlásról és összetételéről, ebben segítségünkre vannak a bioelektromos impedancia mérési elvén működő gépek.

Hangsúlyozni kell, hogy hatékony fogyás nem érhető el az energiaegyensúly változtatása nélkül, a testsúly csökkenése csak akkor következik be, ha a felhasznált energia több a táplálékkal elfogyasztottnál. A táplálkozással szervezetünk energiaforgalmának egyensúlyát biztosítjuk. A táplálkozás során felvett tápanyagok részint energiát szolgáltatók: szénhidrátok, zsírok és fehérjék, részint a szervezet normális anyagcseréjét biztosító, de energiát nem adó anyagok: vitaminok, sók és folyadék. Ezeken kívül az emésztésben fontos szerepet játszanak a tápanyagnak nem számító ballasztanyagok is (cellulóz).

A napi energiaszükségletnek két összetevője van: az alapanyagcsere és a munkaanyagcsere.

A napi energiaszükséglet meghatározásához a nyugalmi alapanyagcsere kiszámításából kell kiindulni. Ez szükséges minimálisan ahhoz, hogy a szervezet működőképes legyen.

Napi energiaszükséglet

A nyugalmi alapanyagcserét egyszerűen kiszámíthatjuk (lásd a keretben). A napi energiaszükséglet kiszámításához használnunk kell az aktivitási faktorokat is, vagyis az alapanyagcserét meg kell szorozni a különböző életmódok aktivitási szorzóival.

Aktivitási faktorok szorzói:

A sikeres fogyás titka a megfelelő mennyiségű, minőségű és összetételű rendszeres étkezés, és a rendszeres testmozgás. A kínzó éhségérzettel járó, önsanyargató fogyókúrák eleve kudarcra vannak ítélve.

Nyugalmi alapanyagcsere (kcal/nap)

férfi = (9,99 × testtömeg [kg]) + (6,25 × testmagasság [m]) − (4,29 × kor [év]) + 5

nő = (9,99 × testtömeg [kg]) + (6,25 × testmagasság [m]) − (4,29 × kor [év]) − 161

De hogyan lehetne éhezés nélkül fogyni?

Igen fontos a sikeres fogyókúra érdekében a reális célkitűzés. Táplálkozási tervünket alapos figyelemmel készítsük el! Használjuk fel ismereteinket, tapasztalatainkat! A legfontosabb az, hogy a fogyást zsírraktáraink csökkentésével érjük el. Ahhoz, hogy mindez sikerüljön, érdemes néhány alapszabályra odafigyelnünk, ezek a következők:

Nagyon sok ember óriási energiát, rengeteg időt és pénzt fordít fogyókúrára, diétára, trükkök megtanulására. Eközben nem tér át egészségesebb életmódra, sőt nemegyszer a jelenleginél is rosszabb táplálkozási szokásokat vesz fel. Ne a csodákban bízzunk! Bízzunk önmagunkban, és a siker nem marad el!

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2015/1. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!