Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.25.

Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek V.

Nem titkolt örömmel mutatom be jelenlegi cikkemben a klinikai validációval rendelkező, tehát hiteles Microlife BP A90 vérnyomásmérő készüléket. Íme egy egyszerűen használható, megbízható működésű és kimagasló mérési pontossággal rendelkező, ráadásul nem is drága készülék. Időzzünk el egy kicsit ennél az utóbbi szempontnál. Cikkeimben arra bíztatom önöket, hogy az ismertetett készülékeket keressék a boltokban, ezekből válasszanak otthoni vérnyomásméréshez. Az árak üzletenként eltérőek, de ez nem jelentős mértékű.

Illusztráció

Amikor valaki megbetegszik, általában faggatja ismerőseit, hogy ki tud ajánlani egy jó orvost. Legyen igényes akkor is, amikor vérnyomásmérő készüléket vásárol. A súlyát, magasságát bárki könnyen megmérheti, ha pontos a mérleg és a mérce. Különben mi értelme lenne? A vérnyomás mérése bonyolultabb ezeknél. Elengedhetetlen a pontos, hiteles készülék. Az otthoni használatra gyártott vérnyomásmérők megbízhatósága a beépített alkatrészek minőségétől, a gyártási folyamattól és az elektronikába táplált kiértékelő szoftvertől függ. A program pontossága költséges kutatások, fejlesztések eredménye. Ez féltve őrzött titok a nagynevű orvosiműszer-gyártó cégeknél. Nem adják olcsón, és ezért nem is kerülhet bele olcsó készülékekbe. Ha ön megfogadja tanácsomat és klinikai validációval rendelkező (hiteles) vérnyomásmérőt kíván vásárolni, akkor ezt már 10–20000 Ft közötti áron be tudja szerezni.

Microlife BP A 90 vérnyomásmérő készülék

A 30 éves múlttal rendelkező, világhírű svájci cég piacvezető a vérnyomásmérő készülékek gyártásában. Egyaránt kimagasló minőséget garantálnak mind az otthoni, mind a professzionális felhasználásra. Korábban az aritmia (szabálytalan szívverés) érzékelésének kifejlesztésével és vérnyomásmérőikbe építésével szereztek világhírnevet. Jelenlegi kutatásaik eredményeként hamarosan forgalomba kerül a pitvarfibrillációt érzékelő BP A200 AFIB típusú vérnyomásmérő készülék. Microlife termékek több mint egy évtizede vásárolhatók hazánkban. A magyar forgalmazó nagy tapasztalattal rendelkezik az orvosi, gyógyászati készülékek terén. Megfelelő kiszolgálással, utógondozással értékesít. Vevőszolgálat, garanciális és garancia idő utáni szerviz, alkatrészek, tartozékok biztosítottak még a régebben vásárolt termékek esetében is.

A Microlife BP A90 vérnyomásmérő szenzációs újdonsága: felkaron mérő készülék, mégis majdnem olyan könnyen hordozható mint egy csuklós mérő. Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen készüléket érdemes venni? Melyik a jobb, a csuklón vagy a felkaron mérő? Minden esetben elmondom, hogy legnagyobb pontossággal vérnyomást mérni a szívhez minél közelebbi ponton és minél vastagabb artéria felett lehet. Erre anatómiailag legalkalmasabb a felkar. Itt halad az artéria brachiális, mely kellően vastag, közel van a szívhez, a mandzsetta szorításával kiválóan rálapítható a felkarcsontra és a vér lüktetése által keletkező érfalmozgás megfelelően érzékelhető. Ezért kell törekednünk a felkaron történő mérésre. A jó készülék mellett még az is fontos, hogy használják a vérnyomásmérőt. Akinek életvitele szükségessé teszi az eszköz hordozását utazásai alkalmával, az kompromisszumként rákényszerül a kisebb méretű csuklós vérnyomásmérő használatára. A most ismertetett Microlife BP A90 típusú készülék erre a problémára nyújt optimális megoldást. A gyártó kiváló minőségű felkaros készüléket hozott létre viszonylag kis méretben a könnyű hordozhatóság érdekében. Az ütésálló, kemény műanyag dobozba csomagolt készülék könnyen magunkkal vihető.

A készülék jellemzői:

 • Klinikai validációval rendelkező, hiteles vérnyomásmérő. A Brit Hypertonia Társaság előírásai szerint lefolytatott vizsgálat alkalmával a legjobb mérési pontosság osztályába sorolták. Elnyerte az Európai Hypertonia Társaság ajánlását is.
 • Felkaron mérő, digitális kijelzésű, automata készülék, nem kell kézzel pumpálni.
 • Oszcillometriás mérési elv. Az artéria lökéshullámait észleli.
 • A felső és alsó vérnyomásérték, valamint a pulzusszám egyszerre látható.
 • Méréskor az észlelt pulzusokat felvillanó szív szimbólum és csipogás jelzi.
 • 4 db ceruzaelemmel működik. A készülék tartós elemekkel van csomagolva, vásárlás után rögtön használatba vehető. (Későbbiekben is tartós, más néven alkálielemeket használjon!)
 • ‌Kimerült elemeknél a készülék letilt, hogy az alacsony tápfeszültség miatt hibás mérés ne történhessen. Hasznos, egyedi figyelmesség, hogy a 25%-ra lemerült telepeknél figyelmeztetés jelzi a várható csere igényét. A gyártó alkalmassá tette a mérőt akkumulátorok használatára is. Ehhez egy rövid magyarázat: Az elemek feszültsége 1,5 V, az akkumulátoroké 1,2 V. Utóbbiak esetén a 4 db együttes értéke nem 6 V hanem csak 4,8 V. A BP A90 készülék ebben az esetben is gond nélkül működik.
 • Puha, könnyen felhelyezhető tépőzáras mandzsetta. A helyes felcsatolást ábra mutatja rajta. Előnye a mosható huzat. Külön vásárolható vékony karra kisméretű vagy vastag karra nagyméretű mandzsetta is.
 • A készülék bekapcsolást követően, külön indítógomb megnyomása nélkül megkezdi a mérést.
 • A készülék úgy van programozva, hogy csak pontos értéket jelenítsen meg. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor hibajelzés történik.
 • Méretek: hosszúság 14,6 cm, magasság 4,7 cm, mélység 6,4 cm.

A készüléket kicsomagolva apró, fehér színű műszert látunk. A megdöntött előlap kiváló rálátást biztosít a kijelző felületre. A bekapcsológomb optimális méretű és ujjunkhoz igazodik. Elindulást követően egyenletes sebességgel pumpál a megfelelő szorítás eléréséig. Nagyon magas vérnyomás esetében szükség szerint rápumpál. Mérés alatt a kijelzőn szív szimbólum villog és csipogás hallható minden szívdobbanásnál. A mérési idő kevesebb mint 45 másodperc, nagyon magas vérnyomás esetén sem több egy percnél. A kijelzőn látható számok nagyok, magasságuk 18 mm, ezért jól leolvashatók. A memória az utolsó mérés adatait őrzi. Ha az elemeket kiveszik, az adatok törlődnek. Az elemek rekesze könnyen, egy mozdulattal nyitható. A bekapcsolva felejtett készülék kis idő elteltével magától kikapcsol. A készülékhez mellékelt használati útmutató igényes kivitelű, jól olvasható, bár a betűk lehetnének nagyobbak az idősebbek kedvéért. A kezelést érthetően magyarázza. A helyes vérnyomásmérés kivitelezéséhez is tartalmaz útmutatásokat. Apró hátránya, hogy több nyelven közli mindezeket, így számunkra sok a felesleges rész. Bár a jelölések segítségével viszonylag könnyen kikereshető a szükséges fejezet, de szerintem hasznosabb lenne a külön magyar nyelvű füzet.

Tartozék a kemény, ütésálló műanyag szállítódoboz, mely a készülék és a mandzsetta tárolását biztosítja. Egyedi formája a készülék alakját követi.

Garancia: A készülékre 5 év, a mandzsettára 1 év.

Pontosság: nyomás ±3 Hgmm, pulzus ±5%.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2010/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!