Hogyan készüljünk a karácsonyi menü elkészítéséhez?
A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.
Ahhoz, hogy a testsúlynövekedés félelme nélkül tudjuk élvezni a karácsonyi lakomát, csak néhány szempontra kell figyelnünk:
- Bevásárláskor válasszuk a zsírszegényebb húsokat, pulykát, csirkét, ponty helyett tengeri halakat vagy busát!
- Teljes őrlésű lisztből készült kenyérféléket vásároljunk!
- Az ételek készítésékor használjuk a csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket és a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat (grillezés, alufóliában, sütőzacskóban, sóágyon való sütés, párolás)!
- Az ünnep alkalmával nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt többfogásos menüből még kevesebbet ajánlott a tányérunkra tenni.
- Ha a megszokottnál jóval kisebb adagokat fogyasztunk többféle ételt ehetünk anélkül, hogy nagy energiát vinnénk be a szervezetünkbe.
- Együnk lassan, és ne együk tele magunkat a jóllakottság érzéséig!
- A desszert csak az étkezés befejező fogása legyen!
- Igyunk meg napi 2 liternyi vizet.
- Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. Egy kiadós családi séta vagy kirándulás jótékony hatású.
Érdemes időben elgondolkodni, mi legyen a karácsonyi menü. Legyen különleges és szépen tálalható, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető, hogy ne fáradtan, kimerülten várjuk az ajándékbontást.
Vegyük sorra, mi segíthet az ünnepi étkek elkészítésében:
- Olyan ételeket válasszunk, amelyeket már előző nap is elkészíthetünk (töltött káposzta, halászlé, zöldséges csirkemelltekercs).
- A töltött csirkét, pulykát is betölthetjük előző nap, így már csak sütni kell.
- Minden alapanyagot, kelléket jó előre szerezzünk be.
Végezetül néhány szó a hagyományos karácsonyi étkekről.
A magyar asztalok hagyománytisztelő ételsorában három fontos étel szerepel: a halászlé, a káposzta és a bejgli.
Az angolszász hagyományok terjedése és az étkezési kultúra változása miatt manapság pulyka is kerül az asztalra.
A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában található jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Ezek a zsírsavak fontosak szervezetünk számára, mert jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A szálka nélküli halakat a gyerekek is fogyaszthatják. A hal további előnye, hogy számtalan módon készíthető el.
A pisztrángot a kezdő háziasszony is könnyen elkészítheti. Nem kell pikkelyezni annak ellenére, hogy a boltokban vásárolt, tisztított halon ott a sokmilliméteres pikkely. Ezek a sütés közben eltűnnek. A másik jó dolog a pisztrángban, hogy alig van benne szálka.
A karácsonyi ételsorban a káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél is szerepel. A káposztának számtalan előnye van, sokan szeretik, előre elkészíthető, sokáig eltartható és újramelegítve is finom. Érdemes kihasználni ezeket a páratlan előnyöket. Karácsonykor a káposztát elsősorban töltött káposztának készítjük, hagyományosan sertéshúsból. Sertéshús helyett használjunk pulykahúst, de ügyeljünk arra, hogy intenzívebben kell fűszereznünk.
A bejgli nem egyszerű eset, de nélküle a karácsonyi asztal elképzelhetetlen. Minden háziasszony a saját jól bevált receptje alapján készíti. Fontos, hogy a töltelék ne legyen száraz, cukorszirupba kevert, ízesített darált diót és mákot használjunk.
Minden kedves olvasónknak, áldott, békés karácsonyt, és a karácsonyi menühöz jó étvágyat kívánunk.

Nagy Gyuláné Tajti Éva
A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.