Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Én kipróbáltam, önök bátran megvehetik!

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékek IV.

Otthoni vérnyomásméréshez ajánlott készülékeket bemutató sorozatomnak immár a negyedik részéhez értem. Az eddig megjelent cikkekben hat készüléket ismertettem szakmai és vevőszemes szempontok figyelembevételével. Szerencsére ezzel nem merült ki azoknak a vérnyomásmérő műszereknek a választéka, amelyek megbízható működésükkel és pontos mérési adataikkal segítségére lehetnek a magasvérnyomás-betegséggel élőknek, valamint az ezt elkerülni kívánó és megelőzésként rendszeresen vérnyomást mérőknek. Mint korábban megírtam, hatalmas a választék, és sajnos nagy a kereslet is. A hipertónia népbetegség. Egyre többünk életének része, ezért kerül hozzánk új családtag, nevezetesen a vérnyomásmérő készülék. A piaci viszonyok torzították a termék presztízsét, és helytelen módon az orvosi műszer kategóriából a műszaki cikkek kínálatába sodródott. Korábban szakavatott és a minőség iránt elkötelezett gyártók állítottak elő ilyen készülékeket, és ezeket szakismerettel rendelkező eladóktól, célszerűen gyógyászati eszközöket forgalmazó boltokban lehetett megvásárolni. Ez megkímélte a vásárlókat a csalódástól, nem fordulhatott elő, hogy a tájékozatlan vevő leemeljen a polcról a hajszárító és a mikrohullámú sütő mellől egy gyanúsan olcsó, vérnyomásmérőnek látszó tárgyat. A mai állapotokat mindenki tapasztalhatja. Árudömping, „közérti” kínálat, eddig nem ismert gyártók és márkanevek, rövid élettartamú termékek – melyeket a garanciaidő alatt kicserélnek, de utána sem alkatrész, sem szerviz nem biztosított. Vegye meg, vigye el, használja, amíg lehet, aztán dobja ki.

Illusztráció

Vérnyomásmérő készülékeket bemutató cikkeimmel próbálom megkímélni önöket a becsapástól. Mivel több évtizede végzem orvosi műszerészi tevékenységemet, és az általam vezetett cég többek között vérnyomásmérők eladásával, javításával foglalkozik, érthető módon bosszant a sok silány termék. Azok, akik megfogadták ajánlásaimat, bizonyára megelégedettséggel használják vérnyomásmérőjüket. Szerencsére, tudom még folytatni a sorozatot, mert a megfelelő minőséget gyártó cégek több típussal bővítik a választékot, annak érdekében, hogy mindenki az igényeinek megfelelő szolgáltatású és megjelenésű készüléket használhassa. Nem kerülhetem meg a kérdést, amit gyakran feltesznek nekem a megfontolt vásárlók: Az általam ajánlott jó készülékek között melyik a legjobb? Én például melyiket használom? Nos, ha kíváncsiak saját értékítéletemre és tapasztalatommal, ismereteimmel alátámasztott rangsorolásomra, a következőkben elolvashatják a két legkiválóbb készülék ismertetését. Ne feledjék, szubjektív értékítéletről van szó, ami nem zárja ki, hogy ez részemről ne lenne felelősségteljes és megfontolt minősítés! A termékek átlagosnál magasabb ára ellenére nem drágának, inkább értékesnek tartom ezeket. A kimagasló mérési pontosságuk az orvosok számára is elfogadhatóvá teszi az otthoni mérések eredményeit. A beépített alkatrészek egyedi jósága, a kiváló program, a fejlett technológiájú gyártás eredménye a minden tekintetben kifogástalan kivitel. A hosszú ideig hibátlanul működő készülékek megérik az egyszeri, vásárláskor kiadott magasabb összeget.

Microlife BP A100 vérnyomásmérő készülék

A Microlife cég történetébe 1981-ig tekinthetünk vissza. A cégcsoport jelenlegi központja, a Magyarországra is exportáló svájci vállalat 1997-ben jött létre. Az otthoni, valamint kórházi felhasználásra fejlesztett, gyártott és értékesített termékeikkel megérdemelten szereztek világhírnevet. Kínálatuk: vérnyomásmérők, digitális lázmérők, elektromosan fűthető testmelegítők, légúti megbetegedések terápiás eszközei. Pontos, megbízható és kiváló minőségű termékek gyártása a céljuk. A fogalommá vált svájci minőség testesül meg ezekben. Microlife termékek több mint egy évtizede vásárolhatók hazánkban. Az Omker Zrt. megszűnése után az idei évben új importőr cég kapott megbízást a Microlife központtól. A jelenlegi forgalmazó nagy tapasztalattal rendelkezik az orvosi, gyógyászati készülékek terén. Megfelelő kiszolgálással, utógondozással értékesít.

Vevőszolgálat, garanciális és garanciaidő utáni szerviz, alkatrészek, tartozékok biztosítottak még a régebben vásárolt termékekhez is.

A készülék jellemzői:

 • Klinikai validációval rendelkező, hiteles vérnyomásmérő. A Brit Hipertónia Társaság előírásai szerint elvégzett vizsgálat során a legjobb mérési pontosság osztályába sorolták. Elnyerte az Európai Hipertónia Társaság ajánlását is.
 • Felkaron mérő, digitális kijelzésű, automata készülék, nem kell kézzel pumpálni.
 • Oszcillometriás mérési elv. Az artéria lökéshullámait észleli.
 • A felső és alsó vérnyomásérték, valamint a pulzusszám egyszerre látható.
 • Méréskor az észlelt pulzusokat felvillanó szív szimbólum és csipogás jelzi.
 • Ha mérés alatt szabálytalan szívverést észlel, akkor ezt jelzi. Itt kell megemlítenem, hogy a Microlife cég fejlesztésének eredményeként 2005-ben került a világon először forgalomba olyan készülék, amely ezt képes megtenni. Az American College of Cardilogy intézetben mutatták be a szabadalmaztatott PAD (pulse arrhythmia detection) technikát, mely a pulzusmérés során képes megkülönböztetni a téves jeleket (pl. izommozgás) a valódi szabálytalan szívveréstől.
 • 4 db ceruzaelemmel működik. A készülék tartós elemekkel van csomagolva, vásárlás után rögtön használatba vehető. (Későbbiekben is tartós, más néven alkálielemeket használjon!)
 • Kimerült elemeknél a készülék letilt, hogy az alacsony tápfeszültség miatt hibás mérés ne történhessen. A 25%-ra lemerült telepeknél figyelmeztetés jelzi a várható csere igényét. A gyártó alkalmassá tette a mérőt akkumulátorok használatára is. Ehhez egy rövid magyarázat: Az elemek feszültsége 1,5 V, az akkumulátoroké 1,2 V. Utóbbiak esetén a 4 db együttes értéke nem 6 V, hanem csak 4,8 V. A BP A100 készülék ebben az esetben is gond nélkül működik.
 • A készülékhez külön vásárolható gyári adapter. Ennek segítségével konnektorról is használhatjuk. Az elemeket ez nem zavarja, tehát a készülékben maradhatnak.
 • Puha, könnyen felhelyezhető, tépőzáras mandzsetta. A helyes felcsatolást ábra mutatja rajta. Előnye a mosható huzat. Külön vásárolható vékony karra kisméretű vagy vastag karra nagyméretű mandzsetta is.
 • A készülék bekapcsolást követően külön indítógomb megnyomása nélkül megkezdi a mérést.
 • A készüléket úgy programozták, hogy csak pontos értéket jelenítsen meg. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor hibajelzés történik.
 • Méretek: szélesség 12,5 cm, magasság 10 cm, mélység 16 cm.

A készüléket kicsomagolva egy futurisztikus megjelenésű, ezüst színű műszert látunk. Mintha egy űrhajó fedélzetéről származna. Érdekes és hasznos megoldás a hátul kialakított mandzsettatároló rekesz. A 45 fokban megemelt előlap kiváló rálátást biztosít a felületre. Hatalmas, eltéveszthetetlen bekapcsoló gomb és kisebb, de mégis jelentős memóriagomb teszi könnyűvé a kezelést. Indításkor a kapcsoló kék háttérfényével és csipogással jelzi a működést. Egyenletes sebességgel pumpál a megfelelő szorítás eléréséig. Nagyon magas vérnyomás esetében szükség szerint rápumpál. Mérés alatt a kijelzőn szív szimbólum villog és csipogás halható minden szívdobbanásnál. A mérési idő kevesebb mint 45 másodperc, nagyon magas vérnyomás esetén sem több 1 percnél. A kijelzőn látható számok nagyok, jól leolvashatók a szimbólumokkal együtt. A kijelző mellett vérnyomást kiértékelő táblázat található. Ennek segítségével 6 fokozatban könnyen meghatározható, hogy milyen tartományba esik a kapott adat. Választása szerint kicserélheti a csomagban található másik táblácskára, melyre a gyógyszerbevételi időpontokat és a segélykérő telefonszámot írhatja fel. A memória az utolsó 30 mérés adatait őrzi. Ha az elemeket kiveszik, az adatok törlődnek. Az elemek rekesze stabilan, érintkezési hibától mentesen tárolja a telepeket. Könnyen, egy mozdulattal kiemelhető mind a négy elem egyszerre. A bekapcsolva felejtett készülék kis idő elteltével magától kikapcsol. Az adapter csatlakozóaljzata közvetlenül a mandzsetta csatlakozóaljzata mellett helyezkedik el, ezért könnyen összetéveszthetők.

A készülékhez mellékelt használati útmutató igényes kivitelű, jól olvasható, bár a betűk lehetnének nagyobbak az idősebbek kedvéért. A kezelést érthetően magyarázza. A helyes vérnyomásmérés kivitelezéséhez is tartalmaz útmutatásokat. Apró hátránya, hogy több nyelven közli mindezeket, így számunkra sok a felesleges rész. Bár a jelölések segítségével viszonylag könnyen kikereshető a szükséges fejezet, de szerintem hasznosabb lenne a külön magyar nyelvű füzet.

Tartozék a puha, cipzáras táska, mely a készülék, a mandzsetta és akár a használati útmutató, valamint a vérnyomásnapló tárolására is kényelmes helyet biztosít. Igényes kivitelű, szövetanyagú, formája a készülék alakját követi.

Garancia: A készülékre 5 év, a mandzsettára 1 év.

Pontosság: nyomás ±3 Hgmm, pulzus ±5%.

Illusztráció

Boso Medicus Uno vérnyomásmérő készülék

A németországi Bosch+Sohn GmbH. U. Co. Kg. vállalat „Boso” márkaneve évtizedek óta világhírű fogalomként szerepel a precíz vérnyomásmérés területén. A fejlesztéssel és gyártással foglalkozó cég vezető szerepet tölt be az orvosi praxisban, kórházakban, klinikákon és az otthon használt vérnyomásmérőivel. Egy 2005. évi felmérés szerint a németországi orvosok 75 azázaléka Boso készüléket használ. Gyártmányaik színvonala kiemelkedő, választékuk széles. Jelszavuk: Prémium minőség az orvosok, klinikák és páciensek számára. Szakmai elkötelezettségük alapján ugyanazt a minőséget garantálják az otthoni felhasználók számára is.

Termékeik: Vérnyomásmérők, fonendoszkópok, pulzusmérők, digitális lázmérők, elektromos fűtésű testmelegítők, mérlegek. A magyarországi forgalmazó egy kézben tartva működteti az értékesítést, vevőszolgálatot, garanciális és garanciaidő utáni szervizt, alkatrészek, tartozékok biztosítását.

A készülék jellemzői:

 • A Német Hipertónia Társaság Klinikai validációjával rendelkező, hiteles vérnyomásmérő.
 • Felkaron mérő, digitális kijelzésű, automata készülék, nem kell kézzel pumpálni.
 • Oszcillometriás mérési elv. Az artéria lökéshullámait észleli.
 • A felső és alsó vérnyomásérték, valamint a pulzusszám egyszerre látható.
 • Méréskor az észlelt pulzusokat felvillanó szív szimbólum mutatja.
 • Ha mérés alatt szabálytalan szívverést észlel, akkor ezt jelzi.
 • 4 db ceruzaelemmel működik. A készülék tartós elemekkel van csomagolva, vásárlás után rögtön használatba vehető. (Későbbiekben is tartós, más néven alkálielemeket használjon!)
 • Kimerült elemeknél a készülék letilt, hogy az alacsony tápfeszültség miatt hibás mérés ne történhessen. Az elemek állapotát négy fokozatban mutatja a kijelző, tehát nem jöhet váratlanul azok lemerülése.
 • A készülékhez külön vásárolható gyári adapter. Ennek segítségével konnektorról is használhatjuk. Az elemeket ez nem zavarja, tehát a készülékben maradhatnak.
 • Puha, könnyen felhelyezhető tépőzáras mandzsetta. A helyes felcsatolást ábra mutatja rajta. Külön vásárolható vastag karra nagyméretű mandzsetta is.
 • A készülék bekapcsolást követően külön indítógomb megnyomása nélkül megkezdi a mérést.
 • A készüléket úgy programozták, hogy csak pontos értéket jelenítsen meg. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor hibajelzés történik.
 • Méretek: szélesség 15 cm, magasság 6,5 cm, mélység 11,5 cm.

A készüléket kicsomagolva formatervezett, esztétikus megjelenést látunk. A fehér készülékház előlapja ezüst színű betétet kapott a kijelző körül. A legegyszerűbb használat érdekében csak egyetlen gombot találunk. Ezt a START feliratú kapcsolót megnyomva először megjelenik az utolsó mérés 3 adata (szisztolés és diasztolés vérnyomás, pulzusszám). Ezt követően indul el a felpumpálás. Több mérést tároló memória tehát nincs. A gyártó bizonyára arra gondolt, hogy méréseit a használó úgyis feljegyzi a vérnyomásnaplóba. A hangsúlyt nem a kiegészítő szolgáltatások meglétére, inkább az idős személyeknek szánt könnyű, egygombos kezelésre helyezték. Az extrafunkciók helyett tökéletes műszaki tartalmat, kiemelkedő mérési pontosságot építettek a műszerbe. A jó leolvashatóság érdekében az előlap kissé döntött, a kijelző számai nagyok, a jelzések jól láthatók. A mandzsetta szorítása a vérnyomásméréshez szükséges mértékű, a pumpálás igazodik ehhez. Tehát alacsony vérnyomásnál alacsony értékre, magas vérnyomásnál magas értékre pumpál. A mérési idő kevesebb mint 45 másodperc, nagyon magas vérnyomás esetén sem több 1 percnél. Csendes üzemelésű, csipogó jelzéseket nem hallat. Az elemek cseréje egyszerű, a tároló rész nyitása kis odafigyelést igényel. Az adapter csatlakozóaljzata a mandzsetta csatlakozóaljzatával nem azonos oldalon helyezkedik el, ezért nem összetéveszthetők. A bekapcsolva felejtett készülék kis idő elteltével magától kikapcsol. A csomagolásban külön magyar nyelvű használati útmutató található. Jól olvasható, a kezelést érthetően, sok ábrával illusztrálva magyarázza. A helyes vérnyomásmérés kivitelezéséhez is tartalmaz útmutatásokat.

Garancia: A készülékre 5 év, a mandzsettára 1 év.

Pontosság: nyomás ±3 Hgmm, pulzus ±5%.

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2010/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!