Szerző: Dr. Páll Dénes Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Az orvos válaszol

Sokszor csak bizonytalanok vagyunk abban, jól értettük-e, amit az orvos mondott a vizsgálaton, vagy nem érezzük magunkat betegnek, csupán az életmódunk kialakításához lenne szükségünk tanácsra, néha nem tudjuk eldönteni, hogy ez vagy az a panasz, tünet mennyire „normális”, esetleg egy lehetséges baj előjele, mikor is kell orvoshoz fordulni stb.
Kérdéseivel forduljon lapunkhoz! Orvosaink minden levélre válaszolnak!
A titoktartás érdekében a hozzánk érkező leveleket név és cím nélkül, kivonatos formában közöljük.
Ne feledje: a tanácsok az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

Gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés mellett vérnyomásom megfelelő, 130/85 Hgmm, a pulzusom azonban alacsony, 50/perc. Nem tudom, hogy ennek mi az oka, és számít-e, mert egyébként jól érzem magam.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy az Ön által szedett gyógyszerek között van-e olyan, mely a pulzusszámot csökkenti. Amennyiben nincs, akkor az 50/perces pulzusszám – panaszmentes egyéneknél – önmagában nagy valószínűséggel nem kóros jelenség. Jól ismert például, hogy a hosszútávfutók pulzusszáma is igen alacsony szokott lenni. Ugyanakkor, ha Ön szívfrekvenciát és így pulzusszámot mérséklő gyógyszert szed (pld. béta-blokkolók), akkor körültekintés szükséges. Ebben az esetben a relatíve alacsony pulzusszámhoz e gyógyszer is hozzájárul. Ezen gyógyszer hatását akkor tartjuk a legmegfelelőbbnek, ha a pulzusszám 50–60/perc között van. Fontos azonban, hogy amennyiben e gyógyszer mellett tartósan 50/perc alá csökken a pulzusszáma, akkor kontrollvizsgálat szükséges, melynek során valószínű, hogy az adagot óvatosan csökkenteni fogják.

Orvosom más vérnyomáscsökkentő gyógyszer mellé vízhajtót is írt fel rendszeres szedésre. Én azonban a gyakori vizelés miatt csak akkor veszem be, ha otthon vagyok, vagyis nem rendszeresen. Mennyire befolyásolhatja ez a kezelésem eredményességét?

A vérnyomáscsökkentő célzattal javasolt gyógyszerek, így az ún. vízhajtók rendszeres, napi gyakoriságú szedése szükséges. Amennyiben a magasvérnyomás-betegség kezelésére javasoltak Önnek vízhajtót, akkor azt minden bizonnyal olyan kis dózisban tette a kezelőorvosa, melynek vizelethajtó hatása minimális, legfeljebb az első 2-3 napban észlelhet kissé bőségesebb vizeletet. Ha a vérnyomáscsökkentőt nem szedi rendszeresen, akkor annak a hatása is csak bizonyos napokon érvényesül, ami egyértelműen kedvezőtlen folyamatokat eredményezhet. Amennyiben Önnek gyakori vizelése van, akkor ennek a további vizsgálata szükséges, kérje a családorvosa segítségét, aki szükség esetén szakrendelésre irányítja Önt.

szerzo

Dr. Páll Dénes

1991-ben szerzett általános orvosi diplomát Debrecenben. Ez idő óta az egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján dolgozik, 2008 óta mint egyetemi docens. 2004 óta a Regionális Hipertónia Centrum vezetője. Belgyógyász és kardiológus szakorvos, illetve egészségügyi szakközgazdász, menedzser. A Hypertonia gondozás minősített orvosa és az Európai Hipertónia Társaság specialistája. PhD fokozatot 2002-ben szerzett, 2007-ben habilitált. 2002 óta a Magyar Hypertonia Társaság vezetőségi, 2004 óta elnökségi tagja, jelenleg a társaság vidéki titkára. Tudományos érdeklődési területe a fiatalkori hipertónia.


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!