Szerző: Dr. Ádám Ágnes Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Ami finom, az mind ártalmas, avagy lehet az egészséges is finom?

Előző számunkban ismerhettük meg hősünket, aki háziorvosa, majd felesége révén is szembesült azzal, amit már maga is tudott: változtatnia kell életmódján az egészsége érdekében. Az elhatározás megszületett, a házaspár közös erővel, egymást segítve halad az egészség felé vezető úton. Lépéseiket Ádám doktornő jegyezte le ismét.

Illusztráció

Állok a hentesnél. Előttem hurkák, kolbászok, féldisznók csüngnek lefelé. A pulton gyönyörű karajok, dagadók, tarják, tepertők kínálják megvételre magukat. Nehéz a választás. Legszívesebben mindet megvenném, és rögvest megenném. Nem is tudom, hogyan kerültem a hentesboltba, amikor a piacra indultam. A feleségem küldött, hogy vegyek gyümölcsöket, almát, narancsot és paradicsomot. A papíros, amire felírta a vásárolni valókat, még karfiolt, zöldbabot és csirkehúst tartalmaz. De ahogyan elhaladtam a hentesbolt kirakata előtt, valami különös vonzerő behúzott ide. Talán csak a megszokás. Szerencse, hogy sokan voltak, sorban állni meg nem volt kedvem, így folytattam utam. Megvettem mindent, amire a feleségem kért, és hazaindultam. Otthon az asszony már várt. Főzni szeretett volna, de addig nem tudta elkezdeni, míg meg nem érkeztem. Kérte, hogy segítsek, és közben beszélgettünk.

Elmesélte, hogy a héten egy nyugdíjasklubban járt, ahol előadást hallgatott az egészséges táplálkozásról. Sok mindent tanult. Rájött arra, hogy eddig milyen egészségtelenül éltünk, nem csoda, hogy magas a koleszterin- és trigliceridszintünk. Eddig állati eredetű zsiradékokat fogyasztottunk, sok disznóhúst ettünk, zsírral főztünk (főleg az én kedvemért), és minden tejtermékből a legmagasabb zsírtartalmút vettük. Mindezt rengeteg kenyérrel, mert ugyebár kenyér nélkül semmit nem lehet megenni, és sok-sok krumplival, tésztával, ami a trigliceridszintet emeli. És azok a vasárnapi sütések… Több tepsinyi sütemény, mert jönnek az unokák! Ami megmaradt, azt egész héten ettük. Hát ennek véget kell vetni. Feleségem elmondta, hogy ő készen áll egy új táplálkozási módra, de akkor nekem is vele kell tartanom, vagy éhen halok. Nem volt mit tennem, beleegyeztem.

Már attól összeszorult a gyomrom, amit tervezett. Sok zabot, szóját, paradicsomot, fokhagymát, lenmagolajat, mandulát, étcsokoládét, vörösbort, szőlőlevet, zöldteát fogunk fogyasztani. Funkcionális élelmiszerekről beszélt. Ez azt jelenti, hogy összetételüknél fogva hasznos anyagokat tartalmaznak, csökkentik a koleszterinszintet, növelik a jó, HDL-koleszterin szintjét, csökkentik a rossz, LDL-koleszterin szintjét, szív- és érrendszeri védő hatással rendelkeznek. Ebből a felsorolásból a fokhagyma, paradicsom, étcsokoládé és vörösbor rendben, de a többiről fogalmam sincs, hogyan, miként lehet megenni. Persze, rögtön el is vette rövidke örömömet, mert a csoki és vörösbor mennyiségét szűk keretek közé szorította. Elmondta, hogy sokkal több zöldséget, halat fogunk fogyasztani, és természetesen csak olajjal fogunk főzni. Mindezt jelezve feltette a karfiollevest főni, miközben előkészítette a csirkemelleket a teflonedényben való sütéshez párolt zöldkörettel. Egy óra múlva asztalhoz ültünk. Az illatok étvágygerjesztők voltak, az ízek csodásak. Miután lehörpintettem az engedélyezett 2 dl vörösboromat, megállapítottam, hogy van élet a sertéspörkölt-galuskával után is.

Megelégedetten éppen kedvenc fotelomhoz indultam a szokásos délutáni sziesztára, amikor asszonyom utánam szólt: elmosogatok és utána lemegyünk egy órát sétálni, amíg világos van. Na ezt már nem! – lázadoztam, hiszen épp elég a táplálkozás reformja nekem. Lehet, hogy azt hiszed, hogy a táplálkozás változtatása elég, de a rendszeres mozgás nélkül nem fognak csökkenni a vérzsírjaid – bizonygatta. Feladtam. Délután sétálni indultunk. Séta közben még egyszer ecsetelte az étrend és a mozgás jelentőségét, és mindezt olyan meggyőzően, hogy mire hazaértünk, el is hittem. Halkan elárulom, hogy a séta nekem is jólesett.

Egy hónap múlva megyünk laborba. Kíváncsi vagyok, hogy ennyi „áldozat” után, vajon javulnak-e az értékeink? Bízom benne, hogy igen!

szerzo

Dr. Ádám Ágnes

Belgyógyász, háziorvos, a magasvérnyomás-betegség és az alvászavarok képesített orvosa. 28 évig háziorvosként dolgozott, előtte kórházi osztályon 8 évig volt belgyógyász. Jelenleg Zuglóban a Hipertónia Centrum alapítója és vezető főorvosa. Magánpraxist is folytat. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tudományos munkatársa, akkreditált oktató és vizsgáztató. Több tudományos társaság vezetőségi tagja. „Megrögzött” egészségnevelő! Hiszi és vallja, hogy a gyógyítás egyik alappillére, hogy az emberek ismerjék testük felépítését és működését, értsék a gyógyítás és gyógyulás folyamatát. Így partnerként, aktív segítőként sikeresebben gyógyulnak. Az egészségnevelést minden fórumon gyakorolta, és teszi jelenleg is folyamatosan, televíziókban, rádiókban, betegklubokban, iskolákban, újságok cikkeiben. Astellas-díjas, 2012-ben az Év orvosának választották. 2017-ben CSAKOSZ Életműdíjjal tüntették ki.

Megjelent a hypertonia2009/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!