Szerző: Dr. Kárpáti Róbert Feltöltés dátuma: 2011.11.08.

Állítsuk meg az ördögi kört

A lélek és a magas vérnyomás

Manapság a lelki betegségek szinte népbetegségnek számítanak, hiszen a háziorvoshoz fordulók közel 70%-a vagy pszichiátriai, vagy pszichoszomatikus bajban (lelki baj következtében kialakult testi betegség) szenved. Ha ehhez hozzávesszük, hogy hazánkban a magas vérnyomásban szenvedők száma szintén milliókban mérhető – levonhatjuk azt a következtetést, hogy a két betegségtípus átfedi egymást, tehát a hipertóniások egy részének lelki bajai lehetnek és fordítva.

Menedzser-betegség

Illusztráció

Mindennapi életünk velejárója a stressz, szorongás, depresszió, illetve egyre gyakrabban a különböző addikciók. A szív- és érrendszeri betegségeket szorosan lehet kapcsolni a modern társadalom felgyorsult életviteléhez is, lásd menedzser-betegség. A menedzser-betegség kifejezést pár éve még csak a szakma ismerte, manapság viszont már a közbeszéd része, a laikusok is tisztában vannak vele, hogy a stresszben élő menedzsereknél milyen gyakori problémák fordulnak elő. Ha azt vesszük, hogy ezen betegségben szenvedők egy része olyan élethelyzetben van, melyre ezeket a kóros válaszokat képesek csak adni – elmondhatjuk, hogy előbb-utóbb a lelki tüneteik fizikai tünetekkel fognak társulni. Ezek miatt szükséges a lelki zavarban szenvedők szakszerű pszichés támogatása, illetve azoknak a technikáknak a megtanulása, melyek nemcsak a lelki egészségüket, hanem fizikai jólétüket is szolgálja.

Feszültségoldás – megtanulható!

Igen, kedves olvasók, vannak olyan könnyen elsajátítható technikák, amelyek „pszicho"-gyógyszerek nélkül képesek szorongást oldani, stresszt kezelni. Más technikák megtanítanak minket embertársainkkal kommunikálni úgy, hogy ne érezzük magunkat alárendeltnek, higgyünk önmagunkban. De ezek a technikák már csak akkor kerülnek felszínre, ha valami miatt szükség van rájuk, tehát tüneteink vannak. Ezért a legfontosabb, hogy olyan életformát folytassunk, úgy éljünk, hogy minimalizáljuk annak a kockázatát, hogy a pszichés okok már az „ereinkre" menjenek, magas vérnyomásunk, cukorbetegségünk alakuljon ki.

A dohányzás teljes elhagyása, az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás azok az alapvető tényezők, melyek magas vérnyomásunk kialakulása ellen hatnak.

Nem vagyok bolond!

De Önök, kedves olvasók is felelősek azért, hogy nem kellő időben kezdődik el a kezelésük. Tipikus, hogy a betegek különböző testi panaszokkal keresik fel a háziorvosukat (fáj a háta, fáj a feje, szédül, nem bír enni, álmatlanságban szenved, hányingere van stb.), és amikor nem derül ki szervi ok a panaszok hétterében, felvetődik, hogy pszichológus segítségét kéne kérni. Azonban a betegek egy része azzal utasítja el a segítséget, hogy nem „bolond", nem lelki problémája van, hanem testi, és csak azzal foglalkozzanak. A betegek elképzelése szerint ilyenkor az orvos nem jól végezte a dolgát, mert nem találta meg a testi okot. Ezután vagy keres egy másik orvost, vagy felkeres egy patikát, és az ismerősök tanácsai, a reklámok hatására vásárol valamit, vagy semmit nem tesz és kezeletlenül szenved tovább.

Kedves Olvasók!

Szorongani, feszültnek lenni, gyakran rosszul aludni, depressziósnak lenni nem szégyen, nem elmebetegség, nem stigma. Ha ezek bármelyike folyamatosan fennáll, vagy rendszeresen előfordul, kérem, keressék fel a háziorvosukat, hogy ő döntse el, szükséges-e Önöket továbbküldeni specialistához. Korai diagnózissal, korán elkezdett kezeléssel (mely nem feltétlenül gyógyszeres…) megelőzhetők a következményes szív- és érrendszeri szövődmények, a magas vérnyomás.

szerzo

Dr. Kárpáti Róbert

1990-ben végzett a SOTE-n. 1994-ig a SOTE Neurológiai Klinikáján, 1994-től 2002-ig a SOTE Pszichiátriai Klinikáján dolgozott. 2002 óta a Fejér Megyei Szt. György Kórház Pszichiátriai Osztályát vezeti. Neurológus és pszichiáter szakorvos. 1990–2000-ben a New York Egyetem Pszichiátriai Kutatóintézetében (Nathan Kline Institute) dolgozott.

Nagy örömömre szolgált és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy belgyógyászati lap szerkesztőbizottsága egy pszichiátert is tagjai közé hív. Hiszem, hogy szakmám minden egyéb orvosi tevékenység mellé csatolható, és szükséges ahhoz, hogy a gyógyulás folyamata a mi technikáink alkalmazásának segítségével legyen teljes.

Megjelent a hypertonia2018/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!