Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2025.06.20.

Nagymamáink receptjei modern köntösben

Zöldséges püspökkenyér

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

Illusztráció
1 szelet energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
141 kcal 8 g 7 g 11 g

Hozzávalók 10 szelethez

  • 200 g csiperkegomba,
  • 150 g mirelit zöldségkeverék,
  • 100 g zöld színű cukkini,
  • 100 g mozzarella,
  • 50 g rozskenyér vagy korpás zsemle,
  • 40 g reszelt füstölt sajt,
  • 30 g zsemlemorzsa,
  • 30 g kápia paprika,
  • 10 db koktélparadicsom,
  • 2 db tojás,
  • 2 szál újhagyma,
  • 2 szál zöld kapor,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 ek. kamut dara vagy búzadara,
  • tönkölydara,
  • 2 ek. apró szemű zabpehely,
  • 1 ek. görög joghurt,
  • 2 ek. olívaolaj + a forma kikenéséhez,
  • néhány szelet szárított vargánya,
  • 1 nagy cs. petrezselyemzöld,
  • késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor,
  • csipetnyi só,
  • csipetnyi őrölt feketebors.

A püspökkenyér száraz összetevőit – a zabpelyhet, a darát és a szódabikarbónát – egy külön kis tálban elkeverjük. Az olívaolajon átfuttatjuk a finomra vágott hagymát, a kockára szeletelt paprikát, rátesszük a zúzott fokhagymát, majd a felaprított gombát és a cukkinit. Ízesítjük sóval, borssal, szárított vargányával. Hozzákeverjük a mirelit zöldségeket. A beáztatott kenyeret kinyomkodjuk, egy keverőtálba tesszük, nagyon apróra tépkedjük, hozzáadjuk a zöldséges masszát, a száraz összetevőket és a reszelt sajtot. Hozzákeverjük a tojást és a görög joghurtot. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és kaprot. A püspökkenyérformát olajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, majd beletesszük a masszát. (Fasírtszerű, könnyen formázható állagú legyen.) Ha túlságosan sűrű lenne a massza, joghurtot, ha hígnak éreznénk, zabpelyhet tegyünk bele. A tetejére ráhelyezzük a koktélparadicsomokat és rámorzsoljuk a mozzarellát. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha meghűlt, könnyen szeletelhető. Hidegen is finom egy salátával. Lehet főzelék feltétjeként is kínálni.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!