Nagymamáink receptjei modern köntösben
Zöldséges püspökkenyér
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

| 1 szelet energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 141 kcal | 8 g | 7 g | 11 g |
Hozzávalók 10 szelethez
- 200 g csiperkegomba,
- 150 g mirelit zöldségkeverék,
- 100 g zöld színű cukkini,
- 100 g mozzarella,
- 50 g rozskenyér vagy korpás zsemle,
- 40 g reszelt füstölt sajt,
- 30 g zsemlemorzsa,
- 30 g kápia paprika,
- 10 db koktélparadicsom,
- 2 db tojás,
- 2 szál újhagyma,
- 2 szál zöld kapor,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 ek. kamut dara vagy búzadara,
- tönkölydara,
- 2 ek. apró szemű zabpehely,
- 1 ek. görög joghurt,
- 2 ek. olívaolaj + a forma kikenéséhez,
- néhány szelet szárított vargánya,
- 1 nagy cs. petrezselyemzöld,
- késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor,
- csipetnyi só,
- csipetnyi őrölt feketebors.
A püspökkenyér száraz összetevőit – a zabpelyhet, a darát és a szódabikarbónát – egy külön kis tálban elkeverjük. Az olívaolajon átfuttatjuk a finomra vágott hagymát, a kockára szeletelt paprikát, rátesszük a zúzott fokhagymát, majd a felaprított gombát és a cukkinit. Ízesítjük sóval, borssal, szárított vargányával. Hozzákeverjük a mirelit zöldségeket. A beáztatott kenyeret kinyomkodjuk, egy keverőtálba tesszük, nagyon apróra tépkedjük, hozzáadjuk a zöldséges masszát, a száraz összetevőket és a reszelt sajtot. Hozzákeverjük a tojást és a görög joghurtot. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és kaprot. A püspökkenyérformát olajjal kikenünk, zsemlemorzsával meghintjük, majd beletesszük a masszát. (Fasírtszerű, könnyen formázható állagú legyen.) Ha túlságosan sűrű lenne a massza, joghurtot, ha hígnak éreznénk, zabpelyhet tegyünk bele. A tetejére ráhelyezzük a koktélparadicsomokat és rámorzsoljuk a mozzarellát. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha meghűlt, könnyen szeletelhető. Hidegen is finom egy salátával. Lehet főzelék feltétjeként is kínálni.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).







