Nagymamáink receptjei modern köntösben
Töltött paprika
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása volt az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta a Canderel és a Tante Fanny támogatásával készített el néhány klasszikust.
| 1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 392 kcal | 29 g | 3 g | 30 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 g darált csirkemell,
- 80 g rizs (vagy gersli),
- 4 db TV-paprika,
- 1 db tojás,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 tk. konyhasó,
- fűszerpaprika,
- bors.
A paradicsommártáshoz:
- 600 g passzírozott paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 kisebb zellergumó,
- 3 ek. olívaolaj,
- 1 ek. sűrített paradicsom,
- 1 csapott ek. keményítő,
- só,
- bors,
- energiamentes édesítőszer (stevia, eritrit).
A rizst kétszeres mennyiségű forró vízben megfőzzük (de készíthetjük maradék rizsből is). A töltelék hozzávalóit egynemű masszává keverjük. Gombócot formázunk belőle és/vagy megtöltjük vele a paprikákat. A vöröshagymát finomra vágjuk és üvegesre pirítjuk az olajon, ráöntjük a sűrített paradicsomot, a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a 3-4 darabra vágott zellergumót, felöntjük kb. fél liter vízzel. Amikor forrni kezd a mártás, belerakjuk a töltött paprikákat, gombócokat. Fedő alatt puhára főzzük. A keményítőt simára keverjük néhány kanál hideg vízzel, majd hozzákeverünk néhány evőkanállal a fortyogó mártásból is, és a mártáshoz adjuk. Az édesítőszert csak azután adjuk hozzá miután lehúztuk a tűzről , így nem lesz mellékíze.
Dr. Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár







