Nagymamáink receptjei modern köntösben
Tök- vagy cukkinifőzelék
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta receptjeiből válogattunk.

| 1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 164 kcal | 7 g | 4 g | 21 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 g gyalult főzőtök vagy cukkini (ha zsenge a cukkini, a héjával együtt is felhasználható),
- 200 ml kefir,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 ek. olívaolaj,
- 2 ek. étkezési keményítő,
- 1 nagy csokor kapor,
- 1 tk. só,
- 1 tk. 10%-os ételecet,
- ízlés szerint zúzott fokhagyma,
- fűszerpaprika.
Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát (aki „fehéren szereti”, annak az a lépés elhagyható). Hozzáadjuk a gyalult tököt vagy cukkinit, a fokhagymát és az apróra vágott kapor felét, sózzuk. A főzelék akkor lesz tökéletes, ha a tök vagy cukkini roppanós marad, ennek érdekében máris készíthetjük a habarást (az étkezési keményítőt először 2-3 teáskanál hideg vízzel, majd a kefirrel, néhány evőkanál főzőlével simára keverjük és lassan a főzelékhez csorgatjuk). Ízesítjük ecettel. A tálaláshoz félretett kaporlevéllel díszítjük. Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk.
Dr. Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár







