Nagymamáink receptjei modern köntösben
Paradicsomos cukkinikrémleves
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta receptjeiből válogattunk.

| 1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 144 kcal | 4 g | 9 g | 12 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 360 g sárga színű cukkini (elkészíthető zöldből is),
- 200 ml főzőtejszín (étrendi megkötésektől függően laktózmentes, növényi),
- 100 g (sárga) burgonya,
- 2 db közepes paradicsom,
- 1 fej tetszőleges hagyma (pl. vöröshagyma, fehérhagyma),
- 1 csapott tk. só,
- lehetőleg friss zöldfűszerek (petrezselyemzöld, kakukkfű, bazsalikom),
- 4 kk. olívaolaj + egy kevés a sütéshez.
A cukkinit és a burgonyát meghámozzuk. A cukkinit kimagozzuk és fél centis darabokra, a burgonyát kockára vágjuk. A megtisztított zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megpermetezzük olívaolajjal, majd sütés közben meghintjük sóval, amikor a burgonya majdnem puha, hozzáadjuk a hagymát és a paradicsomot. A megsült paradicsom héját eltávolítjuk. Kevés víz és a főzőtejszín hozzáadásával simára turmixoljuk a sült zöldségeket a zöldfűszerek felével – a zöldfűszerek másik felét félretesszük a díszítéshez. Tűzre visszahelyezve még egyszer átmelegítjük, de nem forraljuk. Apróra vágott zöldfűszerekkel és olívaolajjal csepegtetve tálaljuk. Kínálhatjuk pirított sonkával, reszelt sajttal is.
Dr. Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár







