Nagymamáink receptjei modern köntösben
Meggyleves hozzáadott cukor nélkül
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása volt az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Állandó szerzőnk, dr. Szálka Brigitta a Canderel és a Tante Fanny támogatásával készített el néhány klasszikust.

| 1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 83 kcal | 2 g | 3 g | 22 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 360 g magozott meggy,
- 120 ml főzőtejszín,
- 40 g cukor mennyiségének megfelelő édesítőszer (pl. 1 csapott teáskanál Canderel Stevia por),
- 1 ek. vaníliás pudingpor,
- 1 rúd egész fahéj,
- 1 tk. egész szegfűszeg,
- kezeletlen citromhéj,
- citromfű,
- mentalevelek.
A meggyet megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk. Egy fazékba helyezzük az előkészített gyümölcsöt, felöntjük (személyenként kb. 1,5 dl) vízzel és szelíd tűzön pár percig főzzük. A főzőlevet ízesítjük teatojásba tett citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal. Közben a pudingporral és a főzőtejszínnel vagy növényi főzőkrémmel habarást készítünk: a pudingport csomómentesre keverjük 1-2 evőkanálnyi hideg vízzel, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt, ezután egy-egy kanálnyi főzőlevet adunk hozzá, végül a habarást vékony sugárban a leveshez csurgatjuk. Szelíd tűzön pár percig óvatosan kiforraljuk. Az édesítőszert a tűzről levett leveshez keverjük. Citromfű- és mentalevelekkel tálaljuk.
Dr. Szálka Brigitta
dietetikus, egészségtantanár







