Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2025.05.30.

Nagymamáink receptjei modern köntösben

Lucskos káposzta

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

Illusztráció
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
261 kcal 16 g 9 g 21 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1000 g fejeskáposzta,
  • 240 g sovány sertéscomb,
  • 1 db zöldpaprika,
  • 1 db paradicsom,
  • csípős paprika (ízlés szerint, de el is hagyható),
  • 1 szál póréhagyma,
  • 2 ek. 12%-os tejföl (vagy növényi alternatíva),
  • 2 ek. (tönköly)liszt (vagy étkezési keményítő),
  • 2 ek. olívaolaj,
  • 1 tk. füstölt fűszerpaprika,
  • 1 ág csombor,
  • 1 kis cs. kapor,
  • 1-2 ek. ecet ízlés szerint.

Felkockázzuk a sertéshúst, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy fazékban, amikor felforr, lehabozzuk. Ha félig puha a hús, beletesszük a kockára vágott zöld káposztát, majd sózzuk és belerakjuk a félbevágott paradicsomot, a paprikát egészben, valamint a zöldfűszereket, az apróra vágott csombort és a kaprot. Kis lángon főzzük. Egy teflonserpenyőben az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, 1 dl vízzel felengedjük, hagyjuk egy kicsit összefőni, és beleöntjük a levesbe. Amikor megpuhult a hús és a káposzta, ízlés szerint ecetet adunk hozzá, majd behabarjuk. Egy tálban a lisztet vagy az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük a tejföllel, beleteszünk egy merítőkanállal a forró levesből, simára keverjük és beleöntjük a levesbe, és felforraljuk. Vigyázzunk arra, hogy az ecetet a habarás előtt tegyük a levesbe, mert különben megcsomósodik a tejföl.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!