Nagymamáink receptjei modern köntösben
Lucskos káposzta
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

| 1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 261 kcal | 16 g | 9 g | 21 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1000 g fejeskáposzta,
- 240 g sovány sertéscomb,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- csípős paprika (ízlés szerint, de el is hagyható),
- 1 szál póréhagyma,
- 2 ek. 12%-os tejföl (vagy növényi alternatíva),
- 2 ek. (tönköly)liszt (vagy étkezési keményítő),
- 2 ek. olívaolaj,
- 1 tk. füstölt fűszerpaprika,
- 1 ág csombor,
- 1 kis cs. kapor,
- 1-2 ek. ecet ízlés szerint.
Felkockázzuk a sertéshúst, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy fazékban, amikor felforr, lehabozzuk. Ha félig puha a hús, beletesszük a kockára vágott zöld káposztát, majd sózzuk és belerakjuk a félbevágott paradicsomot, a paprikát egészben, valamint a zöldfűszereket, az apróra vágott csombort és a kaprot. Kis lángon főzzük. Egy teflonserpenyőben az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, 1 dl vízzel felengedjük, hagyjuk egy kicsit összefőni, és beleöntjük a levesbe. Amikor megpuhult a hús és a káposzta, ízlés szerint ecetet adunk hozzá, majd behabarjuk. Egy tálban a lisztet vagy az étkezési keményítőt csomómentesre keverjük a tejföllel, beleteszünk egy merítőkanállal a forró levesből, simára keverjük és beleöntjük a levesbe, és felforraljuk. Vigyázzunk arra, hogy az ecetet a habarás előtt tegyük a levesbe, mert különben megcsomósodik a tejföl.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).







