Nagymamáink receptjei modern köntösben
Lencsés töltött kel
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
376 kcal | 29 g | 15 g | 28 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 280 g darált sertéscomb,
- 200 ml sűrű paradicsomlé,
- 100 ml 10%-os tejszín (vagy növényi alternatíva),
- 16 db közepes kelkáposztalevél (150 g),
- 8 ek. lencse (előző este áztassuk be!),
- 4 ek. zabpehely,
- 4 ek. 12%-os tejföl (vagy joghurt, vagy növényi alternatíva),
- 1 db közepes vöröshagyma,
- 1 db tojás,
- 2 ek. olívaolaj,
- 1 cs. petrezselyemzöld,
- 1 tk. fűszerpaprika,
- só,
- őrölt bors,
- őrölt fűszerkömény,
- majoránna,
- friss és szárított kapor,
- diónyi vaj a jénai tál kikenéséhez (kiválthatjuk sütőpapír használatával is).
Egy fazékban őrölt köménnyel, majoránnával, sóval ízesített vizet forralunk, ebben 1-2 perc alatt előfőzzük a káposztaleveleket. Egy evőkanál olajon megdinszteljük a darált húst, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majd beletesszük a lencsét, a zabpelyhet, fűszerezzük csipetnyi szárított kaporral, petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük. Megtöltjük a káposztaleveleket és egy jénai tálba sorakoztatjuk őket. Felöntjük paradicsomlével, tejszínnel úgy, hogy legalább félig ellepje a töltelékeket, majd a jénai tetejét ráborítjuk, és kb. 1-1,5 órát 150 fokra előmelegített sütőben sütjük. Az utolsó 10-15 percben vegyük le a jénai tetejét, hogy szépen megpiruljon a káposzta. Tejföllel, zöld kaporral tálaljuk.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).