Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2025.05.16.

Nagymamáink receptjei modern köntösben

Lencsés töltött kel

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

Illusztráció
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
376 kcal 29 g 15 g 28 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 280 g darált sertéscomb,
  • 200 ml sűrű paradicsomlé,
  • 100 ml 10%-os tejszín (vagy növényi alternatíva),
  • 16 db közepes kelkáposztalevél (150 g),
  • 8 ek. lencse (előző este áztassuk be!),
  • 4 ek. zabpehely,
  • 4 ek. 12%-os tejföl (vagy joghurt, vagy növényi alternatíva),
  • 1 db közepes vöröshagyma,
  • 1 db tojás,
  • 2 ek. olívaolaj,
  • 1 cs. petrezselyemzöld,
  • 1 tk. fűszerpaprika,
  • só,
  • őrölt bors,
  • őrölt fűszerkömény,
  • majoránna,
  • friss és szárított kapor,
  • diónyi vaj a jénai tál kikenéséhez (kiválthatjuk sütőpapír használatával is).

Egy fazékban őrölt köménnyel, majoránnával, sóval ízesített vizet forralunk, ebben 1-2 perc alatt előfőzzük a káposztaleveleket. Egy evőkanál olajon megdinszteljük a darált húst, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majd beletesszük a lencsét, a zabpelyhet, fűszerezzük csipetnyi szárított kaporral, petrezselyemzölddel. Hozzáadjuk a tojást, és jól összekeverjük. Megtöltjük a káposztaleveleket és egy jénai tálba sorakoztatjuk őket. Felöntjük paradicsomlével, tejszínnel úgy, hogy legalább félig ellepje a töltelékeket, majd a jénai tetejét ráborítjuk, és kb. 1-1,5 órát 150 fokra előmelegített sütőben sütjük. Az utolsó 10-15 percben vegyük le a jénai tetejét, hogy szépen megpiruljon a káposzta. Tejföllel, zöld kaporral tálaljuk.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!