Lendvainé Varga Rozália receptje
Házi zsemle
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom. Idén a kiírt téma a „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt, a felhívásra rengeteg recept érkezett, ezeket dr. Szálka Brigitta, lapunk dietetikus munkatársa ellenőrizte, ha kellett, pontosította, kiszámolta a tápanyagtartalmat, végezetül javaslatot tett a legjobbakra. Most a beküldött receptekből adunk ízelítőt.

| 1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 262 kcal | 6 g | 10 g | 35 g |
Hozzávalók 10 darabhoz
- 250 ml kókusztej,
- 200 g kenyérliszt vagy búzaliszt,
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt,
- 100 g cirokliszt,
- 80 ml olívaolaj,
- 30 g élesztő,
- 10 g szezámmag,
- 10 g tökmag,
- 1 ek. só,
- 1 kk. „negyedannyi” édesítőszer.
A langyos kókusztejbe beletesszük az édesítőt és az élesztőt, várunk kb. félórát, hogy az élesztő keljen. Közben kelesztőtálba tesszük az összes lisztet, a sót, az olívaolajat, a magokat, összekeverjük, hozzáöntjük az élesztőt is, és összegyúrjuk. Az így kapott tésztát 3 órát kelesztjük úgy, hogy óránként hajtogatjuk. A kelt tésztából nedves kézzel 10 db zsemlét készítünk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. Előmelegített légkeveréses sütőben 220 fokon 10 percig, majd 190 fokon 35 percig sütjük. A tepsit először a felső rácsra tesszük, majd az utolsó 15 percben alulról a 2. rácsra.
A pályázatra érkezett további recepteket a Receptsarok-sorozat legújabb, frissen megjelent füzetében találja.
Rendelje meg a Tudomány Kiadónál!







