Kard Éva receptje
Hagymás kacsamáj leveles tésztában
Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom. Idén a kiírt téma a „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt, a felhívásra rengeteg recept érkezett, ezeket dr. Szálka Brigitta, lapunk dietetikus munkatársa ellenőrizte, ha kellett, pontosította, kiszámolta a tápanyagtartalmat, végezetül javaslatot tett a legjobbakra. Most a beküldött receptekből adunk ízelítőt.

| 1 darab energia- és tápanyagtartalma: | |||
|---|---|---|---|
| Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
| 161 kcal | 7 g | 10 g | 9 g |
Hozzávalók 10 darabhoz
- 1 cs. tönkölyös leveles tészta (270 g),
- 200 g kacsamáj,
- 60 g vöröshagyma,
- 20 ml olívaolaj,
- 1 db tojás („S”-es),
- 1 ek. szezámmag,
- 1/2 kk. kakukkfű,
- 1/2 kk. majoránna,
- őrölt színes bors.
A kacsamájat megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Egy serpenyőbe beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a fűszereket, majd felmelegítjük. Beletesszük a szárazra törölt kacsamájat, lefedjük, és a máj mindkét oldalát 2-3 percig sütjük. (Sütés közben egyszer átfordítjuk a májat.) Ezután kiszedjük a zsiradékból, majd kihűtjük, mielőtt a leveles tésztára tennénk. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd szép aranybarnára karamellizáljuk, közben többször átkeverjük, végül kiszedjük a zsiradékból, és szintén kihűtjük. A leveles tésztát kicsomagoljuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztakorongokat. A tésztára helyezünk a vöröshagymából, ráteszünk egy darabka elősütött májat, majd a tészta szélét felvert tojással körbekenjük. Ráhelyezünk egy másik tésztakorongot, alaposan lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. (A maradék tésztakorongokkal, a májjal és a hagymával is így járunk el.) Végül lekenjük a tésztát tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A pályázatra érkezett további recepteket a Receptsarok-sorozat legújabb, frissen megjelent füzetében találja.
Rendelje meg a Tudomány Kiadónál!








