Feltöltés dátuma: 2025.11.07.

Kard Éva receptje

Hagymás kacsamáj leveles tésztában

Sokan gondolják úgy, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset, de ez a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyeire beérkező sok száz recept a bizonyíték arra, hogy igenis lehet finom, ami egészséges és egészséges, ami finom. Idén a kiírt téma a „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt, a felhívásra rengeteg recept érkezett, ezeket dr. Szálka Brigitta, lapunk dietetikus munkatársa ellenőrizte, ha kellett, pontosította, kiszámolta a tápanyagtartalmat, végezetül javaslatot tett a legjobbakra. Most a beküldött receptekből adunk ízelítőt.

Illusztráció
1 darab energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
161 kcal 7 g 10 g 9 g

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 1 cs. tönkölyös leveles tészta (270 g),
  • 200 g kacsamáj,
  • 60 g vöröshagyma,
  • 20 ml olívaolaj,
  • 1 db tojás („S”-es),
  • 1 ek. szezámmag,
  • 1/2 kk. kakukkfű,
  • 1/2 kk. majoránna,
  • őrölt színes bors.

A kacsamájat megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. Egy serpenyőbe beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a fűszereket, majd felmelegítjük. Beletesszük a szárazra törölt kacsamájat, lefedjük, és a máj mindkét oldalát 2-3 percig sütjük. (Sütés közben egyszer átfordítjuk a májat.) Ezután kiszedjük a zsiradékból, majd kihűtjük, mielőtt a leveles tésztára tennénk. A visszamaradt zsiradékba beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, majd szép aranybarnára karamellizáljuk, közben többször átkeverjük, végül kiszedjük a zsiradékból, és szintén kihűtjük. A leveles tésztát kicsomagoljuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztakorongokat. A tésztára helyezünk a vöröshagymából, ráteszünk egy darabka elősütött májat, majd a tészta szélét felvert tojással körbekenjük. Ráhelyezünk egy másik tésztakorongot, alaposan lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. (A maradék tésztakorongokkal, a májjal és a hagymával is így járunk el.) Végül lekenjük a tésztát tojással, és ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A pályázatra érkezett további recepteket a Receptsarok-sorozat legújabb, frissen megjelent füzetében találja.

Rendelje meg a Tudomány Kiadónál!

Illusztráció

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!