Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2025.05.23.

Nagymamáink receptjei modern köntösben

Cukkinis rakott burgonya

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

Illusztráció
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
518 kcal 23 g 19 g 61 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 g burgonya,
  • 800 g cukkini,
  • 200 ml 10%-os tejszín (vagy növényi tejszín),
  • 120 g light krémsajt,
  • 120 g fetasajt,
  • 8 db paradicsom,
  • 4 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
  • 2 ek. reszelt parmezán,
  • kakukkfű,
  • bazsalikom,
  • só,
  • bors,
  • diónyi vaj a tepsi kikenéséhez.

Megpucoljuk a burgonyát, kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit nem szükséges meghámozni, ha vastagabb a héja, „csíkosra” hámozzuk, majd 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A kivajazott és zsemlemorzsával kihintett tepsibe rétegezzük a burgonya- és cukkiniszeleteket. Rétegenként ízesítjük kakukkfűvel, borssal, végül a tepsi középre behelyezünk egy bazsalikomlevelet. (Fűszerként zúzott fokhagymával, újhagyma zöldjével, kínai metélőhagymával is ízesíthetjük.) A tetejére tesszük a paradicsomkarikákat, ráhalmozzuk a krémsajtot, a feta sajtot, ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedjük, majd további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2025/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!