Nagymamáink receptjei modern köntösben
Cukkinis rakott burgonya
A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett. Gondolatébresztőnek most állandó szerzőnk, Bíró Sára receptjeiből válogattunk.

1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
518 kcal | 23 g | 19 g | 61 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 800 g burgonya,
- 800 g cukkini,
- 200 ml 10%-os tejszín (vagy növényi tejszín),
- 120 g light krémsajt,
- 120 g fetasajt,
- 8 db paradicsom,
- 4 ek. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
- 2 ek. reszelt parmezán,
- kakukkfű,
- bazsalikom,
- só,
- bors,
- diónyi vaj a tepsi kikenéséhez.
Megpucoljuk a burgonyát, kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, a cukkinit nem szükséges meghámozni, ha vastagabb a héja, „csíkosra” hámozzuk, majd 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A kivajazott és zsemlemorzsával kihintett tepsibe rétegezzük a burgonya- és cukkiniszeleteket. Rétegenként ízesítjük kakukkfűvel, borssal, végül a tepsi középre behelyezünk egy bazsalikomlevelet. (Fűszerként zúzott fokhagymával, újhagyma zöldjével, kínai metélőhagymával is ízesíthetjük.) A tetejére tesszük a paradicsomkarikákat, ráhalmozzuk a krémsajtot, a feta sajtot, ráöntjük a tejszínt, rászórjuk a parmezánt. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 percnyi sütés után alufóliával befedjük, majd további 30-35 percig sütjük. A végén levesszük a fóliát és hagyjuk, hogy a teteje egy kicsit megpiruljon.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).