CEOSZ karácsonyi receptek Kovács Bencével
Sült tőkehal lengyeles zöldbabbal és gombamártással (videóval)
1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
334 kcal | 35 g | 12 g | 20 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 600 g tőkehalfilé (friss vagy fagyasztott),
- 250 g zöldbab (friss vagy fagyasztott),
- 1 kk. szódabikarbóna,
- 50 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa,
- 10 g vaj,
- 20 ml olaj,
- 150 g csiperkegomba,
- 100 g laskagomba,
- 100 g vöröshagyma,
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma,
- 200 ml tejszín (10%-os),
- 10 g teljes kiőrlésű liszt,
- 1 db citrom,
- só és bors,
- 1 kk. lestyán.
A recept elkészítése
A zöldbabot – ha szükséges – megtisztítjuk, és lobogó vízbe rakjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, így főzzük roppanósra. Ha megfőtt, szűrőkanállal átrakjuk jeges vízbe, és hirtelen lehűtjük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, hozzáöntjük a zsemlemorzsát, amit aranybarnára pirítunk folyamatos kevergetés mellett, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldbabot. A halat 4 egyenlő részre daraboljuk, sózzuk és fűszerezzük borssal, majd forró serpenyőben kevés olajon hirtelen körbepirítjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olajon üvegesre dinszteljük. A megtisztított gombákat apróra vágjuk, és hozzáadjuk a lepirított hagymához. Sózzuk, fűszerezzük borssal és lestyánnal, és gyakran kevergetve pirítjuk. Ha megpirult a gomba, felöntjük tejszínnel, adunk hozzá egy kis lisztet, alaposan elkeverjük és összeforraljuk. Egy turmixgépben vagy botmixerrel krémesítjük a mártást. Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a körbekérgelt halat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–15 perc alatt puhára sütjük. Tálaláskor a mártásra kerül a hal, a zöldbabot mellé tesszük.