CEOSZ karácsonyi receptek Kovács Bencével
Sonkás leveles karácsonyfa (videóval)
1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
291 kcal | 18 g | 17 g | 14 g |
Hozzávalók 6 adaghoz
- 2 csomag teljes kiőrlésű leveles tészta (Tante Fanny 280 g/db),
- 200 g gépsonka,
- 150 g sovány (trappista) sajt,
- 1 db tojás,
- egész köménymag.
A recept elkészítése
A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. A leveles tésztát kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire, rászórjuk a sajt felét, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Megszórjuk a maradék sajttal a sonkát és a másik leveles tésztalapot ráfordítjuk. Egy éles késsel egy nagyobb méretű karácsonyfaformát vágunk ki (a levágott részekből formázhatunk akár még egy karácsonyfaformát). A tojást kettéválasztjuk, megkenjük a leveles tésztát tojássárgájával. Bevagdossuk az ágait, 1,5–2 centinként csíkokat vágunk a tésztába kétoldalt (ha fentről nézzük a karácsonyfaformát, jobbról és balról is megvágjuk úgy, hogy a közepén maradjon egy 3 centis rész). Minden egyes ágát spirálszerűen megcsavarjuk. Pihentetjük hűtőben 10–15 percet, majd átkenjük egy réteg fehérjével is. Mielőtt beraknánk a 200 fokra előre melegített sütőbe, alaposan megszurkáljuk a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Megszórjuk egész köménnyel és 20 perc alatt készre sütjük.