Feltöltés dátuma: 2024.11.26.

CEOSZ karácsonyi receptek Kovács Bencével

Sonkás leveles karácsonyfa (videóval)

Illusztráció
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
291 kcal 18 g 17 g 14 g

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 csomag teljes kiőrlésű leveles tészta (Tante Fanny 280 g/db),
  • 200 g gépsonka,
  • 150 g sovány (trappista) sajt,
  • 1 db tojás,
  • egész köménymag.

A recept elkészítése

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük. A leveles tésztát kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsire, rászórjuk a sajt felét, majd ráhelyezzük a sonkaszeleteket. Megszórjuk a maradék sajttal a sonkát és a másik leveles tésztalapot ráfordítjuk. Egy éles késsel egy nagyobb méretű karácsonyfaformát vágunk ki (a levágott részekből formázhatunk akár még egy karácsonyfaformát). A tojást kettéválasztjuk, megkenjük a leveles tésztát tojássárgájával. Bevagdossuk az ágait, 1,5–2 centinként csíkokat vágunk a tésztába kétoldalt (ha fentről nézzük a karácsonyfaformát, jobbról és balról is megvágjuk úgy, hogy a közepén maradjon egy 3 centis rész). Minden egyes ágát spirálszerűen megcsavarjuk. Pihentetjük hűtőben 10–15 percet, majd átkenjük egy réteg fehérjével is. Mielőtt beraknánk a 200 fokra előre melegített sütőbe, alaposan megszurkáljuk a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Megszórjuk egész köménnyel és 20 perc alatt készre sütjük.

Megjelent a diabetes2024/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!