Feltöltés dátuma: 2024.11.26.

CEOSZ karácsonyi receptek Kovács Bencével

Karácsonyi halas palacsinta (videóval)

Illusztráció
1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
398 kcal 29 g 19 g 28 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 db tojás,
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt,
  • 100 ml tej (1,5%-os),
  • 150 ml szénsavas víz,
  • 500 g afrikai harcsa,
  • 100 g vöröshagyma,
  • 100 g zöldpaprika,
  • 100 g paradicsom,
  • 150 ml tejföl(12%-os),
  • 20+20 g olaj,
  • 10 g teljes kiőrlésű liszt a sűrítéshez,
  • 1 tk. fűszerpaprika,
  • só és bors ízlés szerint.

A recept elkészítése

A zöldségeket megtisztítjuk, majd apró kockára daraboljuk. A harcsát, ha szükséges, filézzük, és 1×1 centis kockákra vágjuk. Egy közepes méretű lábasban olajat hevítünk, és a vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne. A megpirult hagymára rakjuk a fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük, majd a kockára vágott paprikával és a paradicsommal egy sűrű, pépes pörköltalapot készítünk. Hozzáadjuk a felkockázott halat, és puhára pároljuk a pörköltalapon egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, fűszerezzük borssal a pörköltet, majd a megpárolt halhúst vegyük ki egy kevés lével együtt, és villával nyomkodjuk össze. Kisebb keverőtálba mérjük a tejfölt és a sűrítéshez szánt lisztet, keverjük össze, majd hőkiegyenlítéssel öntsük a forró fűszerpaprikás léhez. Forraljuk ki, és turmixoljuk össze. Törjük egy keverőtálba a tojásokat, keverjük hozzá a tejet és a szénsavas vizet, ízesítsük sóval, adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre a palacsintatésztát. Pár perc pihentetés után egy olajjal kikent palacsintasütőben süssünk viszonylag vastag lapokat. A pépes halhúst töltsük bele a palacsintába, locsoljuk meg a mártással, és forrón tálaljuk.

Megjelent a diabetes2024/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!