CEOSZ karácsonyi receptek Kovács Bencével
Karácsonyi halas palacsinta (videóval)
1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
398 kcal | 29 g | 19 g | 28 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 db tojás,
- 100 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 ml tej (1,5%-os),
- 150 ml szénsavas víz,
- 500 g afrikai harcsa,
- 100 g vöröshagyma,
- 100 g zöldpaprika,
- 100 g paradicsom,
- 150 ml tejföl(12%-os),
- 20+20 g olaj,
- 10 g teljes kiőrlésű liszt a sűrítéshez,
- 1 tk. fűszerpaprika,
- só és bors ízlés szerint.
A recept elkészítése
A zöldségeket megtisztítjuk, majd apró kockára daraboljuk. A harcsát, ha szükséges, filézzük, és 1×1 centis kockákra vágjuk. Egy közepes méretű lábasban olajat hevítünk, és a vöröshagymát üvegesre pirítjuk benne. A megpirult hagymára rakjuk a fűszerpaprikát, alaposan elkeverjük, majd a kockára vágott paprikával és a paradicsommal egy sűrű, pépes pörköltalapot készítünk. Hozzáadjuk a felkockázott halat, és puhára pároljuk a pörköltalapon egy kevés vízzel. Ízesítsük sóval, fűszerezzük borssal a pörköltet, majd a megpárolt halhúst vegyük ki egy kevés lével együtt, és villával nyomkodjuk össze. Kisebb keverőtálba mérjük a tejfölt és a sűrítéshez szánt lisztet, keverjük össze, majd hőkiegyenlítéssel öntsük a forró fűszerpaprikás léhez. Forraljuk ki, és turmixoljuk össze. Törjük egy keverőtálba a tojásokat, keverjük hozzá a tejet és a szénsavas vizet, ízesítsük sóval, adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre a palacsintatésztát. Pár perc pihentetés után egy olajjal kikent palacsintasütőben süssünk viszonylag vastag lapokat. A pépes halhúst töltsük bele a palacsintába, locsoljuk meg a mártással, és forrón tálaljuk.