Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2021.12.21.

Könyv tinédzserekről nem csak tinédzsereknek

Illusztráció

A diabéteszes társadalom nagyon aktív és nagyon kreatív. Hónapról hónapra jelennek meg jobbnál jobb kezdeményezések, valósulnak meg ötletek. Most például megjelent egy könyv, ifjúsági regény, amelynek szereplői – csak úgy mellékesen – diabéteszesek.

Állításom nem feltétlenül igaz így. A főszereplők életében remélhetőleg rövidesen nem a cukorbetegség lesz a legfontosabb, élik a tinédzserek megszokottan zavaros életét. De a tény, hogy végre megszületett a hiánypótló szórakoztató ifjúsági regény, amelynek minden lapján jelen van a diabétesz – szuper dolog.

A Nyír-Diabet Egyesület elnöke, Balogh Zsuzsa kereste meg a Kalliopé kiadó vezetőjét, Ling-Balogh Ernát az ötlettel. Erna négy éve dolgozik a könyvkiadásban, és több éve írogat ifjúsági regényeket az asztalfiókjának. Most először kiállt a nyilvánosság elé.

– Remegő gyomorral, de igent mondtam a felkérésre – meséli. Nagyon sok segítséget kapott Zsuzsától, valamint Zsuzsa 9 éves kora óta diabéteszes lányától, Szabó Esztertől. – Tavaly kezdtünk neki, az volt a célunk, hogy idén, az inzulin centenáriumán a polcokra kerülhessen a könyv.

Sikerült. (Figyelem, remek karácsonyi ajándék lehet! Ha valaki a Nyír-Diabet honlapján rendeli meg, az egyesületet is támogatja, de megrendelhető a Kalliopé kiadónál, és megvásárolható valamennyi áruházláncban.)

A könyvnek három főszereplője van. Panka, a rutinos diabéteszes, aki harmóniában él cukorbetegségével, Izolda, a kezdő, aki még haragban van a világgal és Mór, Izolda testvére, aki nem diabéteszes. A helyszín egy diab tábor, tele cukorbeteg tinédzserekkel, s ennek megfelelően humorral, veszekedéssel, szerelemmel, s minden egyébbel, ami a fiatalok mindennapjainak része, s ami szükséges ahhoz, hogy mosollyal az arcunkon, sőt időnként hangosan nevetve olvassuk a könyvet.

Olvassák a fiatalok, mert nekik szól, s feltétlenül olvassák el a szüleik, mert sokat tanulhatnak belőle gyermekeikről!

A szerzőnek, Ernának – bár maga nem érintett – nem idegen a diabétesz, öccse kétéves kora óta cukorbeteg, tagja a Nyír-Diabet Egyesületnek. Nem véletlen tehát, hogy Mór, az egészséges testvér gondolatai, szavai leginkább a szerző véleményét tükrözik.

– Büszke vagyok, hogy Zsuzsáék mellém álltak. Nem öncélú szórakoztató regényt írtam, ennél többet szeretnék adni. A fiatalok érezzék, hogy nincsenek egyedül, a szülők pedig a könyv segítségével jobban belelátnak gyermekük fejébe, szívébe – mondta a szerző.

Azoknak pedig, akik nem érintettek, azért jó a könyv, mert megismerhetik a cukorbetegek mindennapjait. Ma divatos kifejezéssel, érzékenyítő programon vehetnek részt.

Az első kritikusoknak tetszett a könyv, a Szövegföldén (szovegfolde.wordpress.com) például ez olvasható róla: A történet is olyan, mint a borító, fiatalos, vidám, aranyos és sokszínű.

Bár még nem olvastuk a könyvet, máris felmerül a kérdés, lesz-e folytatás.

– Eredetileg úgy terveztem, hogy nem lesz, zavaró tud lenni, ha sosem ér véget egy történet. De máris sokan feltették a kérdést, mi lesz a szereplőkkel? Bevallom, a legfiatalabb szereplő sorsát már látom is magamban.

A könyv megrendelhető: https://nyirdiabet.hu/amikor-beut-a-cukor-konyv

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!