Feltöltés dátuma: 2022.01.22.

Saját fejlesztésű technikai újdonság

Egy kézben a tábori cukrok

Illusztráció

„Nem lehetne egy monitorra kirakni a gyerekek éjjeli cukrait?” – kérdezte tőlem egy kísérő a Sportos Cukorbetegek Egyesülete tavalyi gyermektáborában, miután éjszaka kétszer végigmérte a 40 diabos gyereket.

Ez volt az első szikra, de hogy a megoldás megszülessen, szükség volt az előzményekre. Egyrészt arra, hogy a kibővült támogatásnak köszönhetően már tavaly is sok diabos gyerek használt folyamatos szöveti glükózmérőt (CGM). Másrészt, hogy engem érdekelnek a diab-tech újdonságai.

Másutt is létező igény

Elkezdtem a neten keresni, hogy van-e már kész megoldás. Távolról követni egy CGM-et nem új problémakör, és a legtöbb gyártónál van is ilyen beépített funkció. A kihívás a több CGM követésében van, méghozzá úgy, hogy ne kelljen egyesével belépni – megnézni – kilépni, hanem egyszerre, egymás mellett jelenjen meg akár több tíz szenzor adata.

Erre hivatalos megoldást nem kínálnak az itthon elterjedt szenzorok gyártói. Az internetes keresés azt mutatta, hogy az igény már máshol is felmerült. Például olyan családokban, ahol több diabos gyerek is van, illetve külföldi táborokban már az előző években kísérleteztek hasonló rendszerrel. Kulcsrakész megoldást viszont nem találtam. A feladat nem tűnt lehetetlennek, ezért megpróbáltam magam összerakni, hogy legalább kipróbáljuk.

Nightscout rendszer

Idén hozzájárulást kértünk a szülőktől, hogy a tábor alatt követhessük a gyermekük CGM-értékeit. Ezt 14 esetben meg is kaptuk, ami pont elegendő volt ahhoz, hogy a gyakorlatban kipróbáljuk a rendszert.

Olyan szenzort tudtunk bevonni a tesztelésbe, amely eleve internetes szerverre tudja küldeni az adatokat. Így csak a szerveren lévő adatok megjelenítését kellett megoldani. Erre a közösségi fejlesztésben készülő Night­scout rendszer tűnt a legalkalmasabbnak. Egyes szenzorok képesek eleve Night­scout rendszerbe továbbítani az adatokat. Más szenzorok esetén egy adatáttöltő alkalmazás futtatása szükséges a háttérben. Ezt az alkalmazást Szász Bence tette elérhetővé számomra, amit itt is köszönök neki.

Minden gyerekhez hozzárendeltünk egy saját Nightscout webalkalmazást, majd ezeket az egyéni alkalmazásokat egy összefoglaló weboldalon jelenítettük meg, ami bármilyen internetképes eszközön megnyitható. A feladat valódi része az összefoglaló weblap megszerkesztése és az egyes modulok bekonfigurálása volt. Mivel a cél a koncepció tesztelése és valós „tábori körülmények” közötti kipróbálása volt, nem csiszoltuk ki a részleteket.

Színkód és trendjelzés

Az eredeti terv szerint egy számítógép képernyőjén látszott volna 8–12 darab CGM-görbe. Ez azonban nehézkesnek bizonyult, mert külön laptopot kellett volna a feladatra rendszeresíteni. Viszont okostelefon minden kísérőnél volt. Ezért változtattunk a megjelenítésen, és a görbéket mellőzve csak az aktuális érték és trendnyíl lett kijelezve. Színkód jelzi, hogy a céltartományon belül vagy kívül vagyunk. A szürke háttérszín azt jelenti, hogy az adat nem frissült egy ideje. Egy konkrét felhasználóra kattintva külön lapon megtekinthető maga a CGM-görbe és láthatóak az előzmények is.

Végül összeállt a kísérleti rendszer, és a tábor első napján elkezdtük a használatát. A működéséhez folyamatos internetkapcsolat szükséges, egyrészt a szenzoros adatok szerverre töltéséhez a gyerekeknél, másrészt a megjelenítő weboldal eléréséhez a kísérőknél. A használat során tapasztalt technikai problémák többsége éppen az internetkapcsolat minőségével volt kapcsolatos. Ebben a tekintetben a rendszerünk nem különbözik attól, mintha csak egy CGM-et szeretnénk távolról követni.

Miért hasznos?

Két helyzetet emelnék ki, amikor különösen hasznosnak bizonyult ez a csoportos CGM-megjelenítés. Az egyik, hogy az alacsony cukrokat preventív módon tudtuk kezelni. Például kirándulás alkalmával elég volt a kísérőnek időként ránézni a csoport cukraira, és célzottan tudott többletszénhidrátot javasolni megelőzésként annak, akinek szüksége volt rá. Miközben nem kellett az egész csoportot feltartani azzal, hogy egyesével ellenőrzi a gyerekek cukrát. Ráadásul a gyerekek is szabadabban tölthették az idejüket anélkül, hogy az alacsony vagy magas cukrok esélye megnőtt volna.

A másik eset az éjjeli vércukrok ellenőrzése volt. Ilyenkor is lehetősége volt az éjszakás kísérőnek előzetesen beavatkozni, és nem csak utólag, amikor valamelyik szobában már csipogott a szenzoros riasztás. Nem mellesleg így a többi gyereknek is nyugodtabb éjszakai pihenést lehetett biztosítani.

Nekünk, kísérőknek a szenzoros adatok folyamatos elemzése nagy segítség volt abban, hogy a rövid tábori együttlét ellenére megismerhessük a gyerekek cukrának viselkedését, és személyre szabott odafigyeléssel tudjunk nekik segíteni a tábor alatti vércukruk normális értéken tartásában.

Legyen folytatás

A saját tapasztalatom nagyon pozitív volt a csoportos távmonitorozással kapcsolatban. De lehet, hogy én elfogult vagyok, ezért a tábor végén megkérdeztem a többi kísérőt. Egyöntetűen azt kérték, hogy a következő táborban is valósítsuk ezt meg, lehetőleg minél több gyerek bevonásával.

Külön értekezést igényelne a távmonitorozás pozitív és negatív lelki hatásainak elemzése, főleg amikor ez a lehetőség tömegessé válik. Erről is sokat beszélgettünk a tábori kísérőkkel, de a téma már nem fér bele ennek a cikknek a kereteibe.

Az itt bemutatott rendszer kísérleti jelleggel készült, a csoportos távmonitorozás koncepciójának kipróbálására. A cím kicsit fellengzős, de tényleg sikerült megvalósítani, hogy a mobilunkat a kezünkben tartva könnyedén áttekinthettük a táborozó gyermekek negyedének aktuális cukorértékeit.

Mátyássy Gábor overviewdiab@gmail.com

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!