Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2021.12.26.

Musical a diabéteszről

Édes-keserű

A művészet eszközeivel, erejével sokkal jobban lehet hatni az emberekre, mint a tudomány precizitásával, mert a művészet nemcsak az értelmünket, sokkal inkább az érzelmeinket befolyásolja.

Illusztráció

Az Édes-keserű című musical kitűnő zenével és dalokkal fűszerezve, szórakoztatva nyújt ismeretet a betegségről, annak felismeréséről, a kezelésről és a cukorbetegek társadalmi elfogadásáról egy fiatal lány villámcsapásként megváltozó életén keresztül.

Kik a készítők?

Dr. Károlyi Hortenzia hódmezővásárhelyi belgyógyász-diabetológus – akinek az írás, a dalszövegírás a hobbija gyermekkora óta – orvosként tudja, hogy a betegeknek nagyon sokszor kell elmondani dolgokat, ehhez azonban a rendelőben rövid az idő.

– Mi lenne, ha a hobbimat összeegyeztetném a munkámmal? – született meg az ötlet, amit 3,5 éves munka követett. Néha megakadt az alkotás, majd újult erővel folytatódott, egészen az őszi főpróbahétig, amikor is újra megakadt a szereplők sorozatos megbetegedései miatt. Ráadásul a diabétesz világnapjára tervezett premier a járvány feléledése miatt elmaradt. Természetesen csak időlegesen: tavasszal mindenképpen sor kerül a bemutatóra.

A társulat erre a produkcióra állt össze, nem akármilyen szereplőgárdával: Bodrogi Gyula, Voith Ági, Csonka András, Kautzky Armand, Bence Ilona, Varga Izabella, Kovács Áron, Pásztor Virág szerepelnek a darabban, sok kicsi és nagyobbacska gyerek mellett. A rendező Lendvai Zoltán, a zeneszerző Döme Zsolt. Az élményt Csontos Balázs fény-játéka, Barta Viki és Duda Éva modern koreográfiája, Horányi Juli jelmezei, Bátonyi György díszletei teszik teljessé.

Miről szól a musical?

Egy kislány áll a középpontban, aki diabéteszes lesz, de szól mindenkiről, aki körülötte él. A betegség megjelenésétől az elfogadásig a szereplők végigjárnak minden fázist, amíg eljutnak az egyensúlyig, mint egyetlen lehetőségig.

Varga Izabella a főszereplő kislány édesanyját alakítja, aki keveset tud a diabéteszről.

– Én képviselem azt a réteget, aki rácsodálkozik, tanácstalan, nem tudja, mit kell kezdeni a problémával. A darab végére persze megtanulja kezelni a diabétesz okozta helyzetet – mesélte a művésznő, aki a magánéletében viszont igencsak jól tájékozott. Amikor második kislányát várta, terhességi diabéteszt diagnosztizáltak nála.

– Azokat a szabályokat, amelyeket akkor megtanultam, azóta is betartom, sőt betartatom a családommal is. A próbák során mindenki fegyelmezetten dolgozott, éreztük, máshogy is hasznosak vagyunk, mint ahogy azt megszoktuk. Jók a dalok, megható jelenetek vannak. Miközben a néző remekül szórakozik, sok mindennel szembesül.

A főszereplő édesapját Kovács Áron alakítja:

– Többszörösen érintett vagyok. Az előadást támogató alapítvánnyal dolgozom évek óta, s magam is diabéteszes vagyok. Velem ugyanaz történt, mint a főszereplővel, egy vírusos megbetegedés következtében lettem cukorbeteg. Mindenben van jó is, rossz is. Nem jó cukorbetegnek lenni, de egy ilyen dologban részt venni, ilyen ügyért harcolni, jó dolog. Engem zeneművek, filmek, színházi előadások sokkal többet segítettek abban, hogy kitartsak, mint az orvosi javaslatok, amiket meghallgattam.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!