Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2021.12.12.

A mindennapi étrendünk javításra szorul

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 1991-ben alakult, idén ünneplik 30 éves jubileumukat. Ez alkalomból a szövetség elnökével, Szűcs Zsuzsannával készítettünk interjút.

Illusztráció

– Mi minden változott az elmúlt 30 évben?

– Sok lényegi változás történt a dietetika területén. Talán a legfontosabb, hogy elindult a főiskolai szintű képzés. A terápiás dietetika az európai szabályok szerint működik a kórházakban, egészségügyi intézményekben.

– Milyen területeken dolgoznak dietetikusok?

– A leghangsúlyosabb a terápiás dietetika, a betegségek étrenddel való kezelése. A másik csoport az élelmezésvezetői tevékenység. Kórházakban kötelező módon dietetikusok vezetik a konyhákat, de a legtöbb iskolában, óvodában is ők irányítanak. A harmadik terület a prevenciós dietetika, amely egyre népszerűbb, iskoláktól a sportcentrumokon át az élelmiszeriparig. Legfőbb céljuk a megelőzés, az egészséges táplálkozás megvalósítása.

– A terápiás dietetika területén a diabétesz, gondolom, az élvonalba tartozik.

– Nem csak diabétesz esetén fontos a táplálkozás. Minden túlsúlyhoz, elhízáshoz köthető betegség esetében is elkerülhetetlen. De az összes szív- és érrendszeri vagy daganatos betegség kezelése során is szükséges az étrendi változtatás. Azon kívül ott vannak az emésztőrendszeri, az endokrin betegségek, az allergiák, az intoleranciák és számos egyéb kórkép.

– Valójában a bokatörésen kívül minden betegség kezelésében fontos szerepe van a diétának.

– Nos, ha a bokatörés azért következett be, mert csontritkulása van a betegnek, akkor bokatörés esetén is szükség van ránk.

– Ekkora elvárás teljesítéséhez elegendő dietetikus van az országban?

– Szakemberhiány van. Készítettünk egy felmérést, és azt tapasztaltuk, hogy nehezen elérhetőek a dietetikusok, sajnos rendszerbeli sajátosságok is okozzák ezt. A kórházakban, a járóbeteg-ellátásban sokkal több szakemberre lenne szükség. Az viszont örvendetes, hogy a háziorvosok mellett egyre több helyen dolgoznak dietetikusok. Bízunk benne, hogy ez egyre inkább általánossá válik.

A dietetika megbecsültsége

– Mennyire megbecsült szakma a dietetikusság?

– A szövetség 2019-ben készített egy reprezentatív felmérést, kiderült, hogy alapjában jó a dietetikusok megítélése. A megkérdezettek több mint 80 százaléka elsődlegesen dietetikushoz fordulna táplálkozással kapcsolatos tanácsért. Aki pedig már meg is tette ezt, az pozitív tapasztalatokról számolt be.

– Az orvosok részéről milyen a diétás szakemberek megítélése?

– Az elmúlt 30 évben ez is szépen alakult. Maga az orvosi szemlélet is sokat változott, ma már mindenki tudja, hogy a mi tevékenységünk az orvosi kezelés hatékonyságát növeli. Az orvosok túlterheltek, kevés idő jut a páciensekre, számukra nagy segítség, ha az életmódterápia részeként az étrend alakítása más szakember kezében van.

Érzékelhető pozitív változások

– Mi jellemzi az átlagemberek táplálkozását? Nő a tudatos vásárlók száma, ugyanakkor változatlanul sok „szemetet” eszünk.

– Érzékelhető a pozitív változás. Például egyre több teljes kiőrlésű lisztből készült pékárút vásárolnak az emberek, kicsivel ugyan, de nőtt a halfogyasztás és csökkent a sófogyasztás. A helyes táplálkozási ajánlásokhoz képest azonban még jelentős a lemaradás, a mindennapi étrendünk összetétele javításra szorul. Több zöldséget, gyümölcsöt kellene fogyasztani, és kevesebb húst.

Szintén egy felmérés alapján mondom, hogy azok terjesztik a legtöbb táplálkozással kapcsolatos tévhitet, akik magukat tudatos táplálkozónak tartják. Mire gondolok? Például, hogy az édesítőszerek, a gluténtartalmú ételek daganatos betegséget okoznak.

– Egy dietetikus hogyan boldogul a saját családjában?

– Ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint minden háziasszony. A mi gyerekeinknek is hétszer-nyolcszor kell kínálni egy új ételt, mire elfogadják, nekünk is győzködni kell őket a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása miatt. Ami előny, hogy jól tudunk főzni, sok praktikát ismerünk.

– Visszatérve a szövetségre: miért jó, hogy létezik?

– Ahogy sok más szakma, a mi területünk is specializálódott. Nincs olyan kolléga a terápiás területen, aki „tokától a bokáig” minden elváltozás étrendi kezelésében otthon lenne. A szövetség érdeme, hogy a sok speciális tudással rendelkező kollégát összefogja, a változatos ismereteket meg tudjuk osztani egymással, ezzel hozzásegítjük a tudásfrissítéshez tagjainkat. Szakmai továbbképzéseket szervezünk, hírleveleket, szakmai kiadványokat készítünk. A mintegy 2000 taggal rendelkező szövetség valójában egy, a teljes országot lefedő szakemberhálózatot jelent. Abban is tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak, hogy bárhol az országban megtalálják a számukra leginkább megfelelő szakembert. Az MDOSZ nemzetközi kapcsolatokat is ápol. 2022-ben Budapesten lesz az európai dietetikus szövetség éves konferenciája, ez is bizonyítja, hogy Európában számontartanak bennünket, nemzetközi színvonalú munkát végzünk.

A szövetség céljai

– Milyen céljai vannak a szövetségnek, a magyar dietetikusoknak?

– 2016-ban fogalmaztuk meg az egészséges táplálkozás ajánlását, az úgynevezett OKOS TÁNYÉR®-t. Ezt idén frissítettük, átnéztük a szakirodalmat, a nemzetközi ajánlásokat, a hazai élelmiszerfogyasztás változásait, az élelmiszerpiacot, és néhány területen korszerűsítettük. A zöldség- és gyümölcsfogyasztásra vonatkozó javaslatot napi 400 grammról 500-ra emeltük, az állati fehérjék arányát pedig csökkentettük. Javasoljuk egy-egy húsmentes nap beiktatását, viszont a hüvelyesek, olajos magvak fogyasztását a fehérjebevitel miatt is ajánljuk. Hangsúlyozzuk a szezonalitást és a lokalitást.

A szövetség támogat minden olyan kezdeményezést, amely az egészség megőrzését célozza, különösen, ha az a gyermekek egészségét védi.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!