Feltöltés dátuma: 2021.12.22.

Jó tanácsok a gondtalan ünnepekhez cukorbetegeknek

A karácsony illata

Illusztráció

A karácsony közeledtével előtérbe kerülnek a finom ételek, a régi családi receptek, sokkal többet foglalatoskodunk a konyhában az ételek elkészítésével, kóstolásával, mint egyéb napokon. Jó hír, hogy a hagyományos karácsonyi ételeket a cukorbetegnek sem kell nélkülöznie, csak oda kell figyelni néhány dologra.

Egyik kedvelt karácsonyi ételünk a halászlé, amely gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot, ha nem fogyasztunk mellé kenyeret, esetleg tésztát. Bátran terítékre kerülhet tehát az ünnepek alatt.

A főfogások esetében a köret a fő szénhidrátforrás, ebből fogyasszunk mértékletesen, és lehetőleg válasszuk a diétánkba illő, rostdúsabb változatokat, például a bulgurt, barna rizst, és ne felejtsük el a zöldségeket sem, párolt vagy nyers formában.

Rántott hal is kerülhet az étlapra, ha salátával fogyasztjuk. A panírt készíthetjük teljes kiőrlésű liszt és teljes kiőrlésű panírmorzsa felhasználásával. Amennyiben hagymás-ecetes burgonyasalátát fogyasztunk a hal mellé, akkor természetesen a burgonya szénhidráttartalmával is számolnunk kell.

A sült húsokat sem kell nélkülözni, tálaljuk párolt zöldségekkel!

Ne felejtsük el: nem muszáj mindenből enni, válasszuk ki azokat az ételeket, amelyeket a legjobban szeretünk. Természetesen, ha végig szeretnénk enni a teljes menüsort, megtehetjük, de akkor mindenből csak keveset vegyünk.

Az édességekből még akkor sem szabad egy-két szeletnél többet fogyasztani, ha kifejezetten cukorbetegek számára készültek, hiszen szénhidráttartalmuk a dió, a mák vagy a gesztenye miatt nagyon magas lehet. A gesztenyemasszából készült édességek elkészítéséhez válasszunk natúr változatot, amelyet aztán ízlés szerint édesítőszerrel, rumaromával tudunk ízesíteni!

Az aszalt gyümölcsök szénhidráttartalma magas, ezért ezeket inkább kerüljük, és fogyasszunk helyettük friss almát vagy narancsot. Készítsünk illatos gyümölcssalátát fahéjjal, szegfűszeggel, kevés citromlével és édesítőszerrel. Sokkal egészségesebb, mint például egy sütemény, és még a napi vitaminszükségletünk egy részét is fedezzük vele. A fahéj természetes vércukorszint-csökkentő, használjuk bátran az ünnepi időszakon kívül is.

Alkoholt csak mértékkel igyunk! Az alkoholok közül leginkább a száraz bor vagy száraz pezsgő javasolható kis mennyiségben. Figyeljünk oda arra, hogy soha ne igyunk alkoholt étkezés előtt, üres gyomorra vagy közvetlenül az inzulin, a gyógyszer beadása után. Ha szeretnénk alkoholt fogyasztani, akkor a legjobb, ha étkezés közben tesszük. Ha ez nem lehetséges, akkor is együnk valamilyen rágcsálnivalót az ital mellé.

A nagy étkezések kezdődjenek könnyű salátával vagy mártogatós nyers zöldségekkel, így kicsit megtelik a gyomor. A szokásosnál több evés megemeli a vércukrot, ezért a nagy ebédek és vacsorák után sétáljunk! Ne hanyagoljuk el a vércukorszint mérését, sőt, ha többször vagy a szokásostól eltérő időpontokban eszünk, mérjünk gyakrabban.

Tervezzünk előre, és készüljünk fel az ünnepi időszakra elegendő mennyiségű inzulinnal, tesztcsíkkal, gyógyszerrel.

A hagyományos karácsonyi ételeket egy kicsit tegyük egészségesebbé!

A halászlevet tészta nélkül együk, teljes kiőrlésű kenyérrel esetleg. A halat süssük roston, teflonban, sütőzacskóban, így a panírból származó szénhidrátot megspóroljuk. Köretnek készítsünk friss zöldsalátát, esetleg ecetes burgonyasalátát! A töltött káposztát készítsük barna rizzsel, magas rosttartalma miatt lassabban szívódik fel a rizsből származó szénhidrát. A mákos gubát készíthetjük teljes kiőrlésű kifliből, édesítőszerrel, így máris sokat spóroltunk a szénhidráttartalmán. A bejglit készítsük szintén édesítőszerrel! Aszalt gyümölcsök helyett tegyünk több friss gyümölcsöt a gyümölcssalátába, kerüljük a cukrozott befőtteket, konzerveket (ananász).

Végezetül jöjjön egy illatos karácsonyi finomság!

Mascarponés narancsos golyó

1 darab tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
49 kcal 5,3 g 2,8 g 1 g

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 250 g light mascarpone,
  • 200 g cukormentes korpás keksz (édes),
  • 100 g eritrit,
  • 1 db kezeletlen narancs reszelt héja,
  • 50 ml frissen facsart narancslé,
  • holland kakaópor.

A kekszet megdaráljuk. A mascarponét a darált keksszel, a narancshéjjal és a narancs levével, valamint az eritrittel összekeverjük, golyókat formázunk belőle. A kész golyókat kakaóporban megforgatjuk, majd hűtőbe téve pihentetjük.

Zalai Noémi dietetikus,
a CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2021/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!