Feltöltés dátuma: 2021.05.24.

Hogyan éljük meg a pandémiát?

Az elmúlt száz év egyik legsúlyosabb világjárványát éljük, amely felborította eddigi életünket, szokásainkat. Gyomorszorító érzés azt hallgatni mindennap a médiában, hányan fertőződtek meg, hányan hunytak el, hányan vannak lélegeztetőgépen.

Beszélgetés egy tolókocsiba kényszerült sorstársunk kapujában
Beszélgetés egy tolókocsiba kényszerült sorstársunk kapujában

Családi életünkben is jelentős változás következett be, gyermekeim féltő szeretettel vettek körül bennünket, mindennel elláttak. Elfogadtuk a „Maradj otthon!” felkérést, ma már túl vagyunk a védőoltásokon.

Tavaly kihasználtuk a nyitottabb nyarat, megszerveztük a háromnapos életmódtábort, az éves közgyűlést, és nem utolsósorban sikerült kimozdítani az egyesület tagjait a bezártságból, megnéztük a szarvasi arborétumot.

A bezártság idején hetente hívtam telefonon sorstársaimat, már az is öröm volt, hogy beszéltünk egymással. A telefonbeszélgetések a hónapok során kezdtek kölcsönössé válni, őszintén bevallom, ez nekem is jólesett, éreztem, hogy összetartozunk.

Az online programokba való bekapcsolódás jelentős változást hozott. Részt vettünk 16 fővel a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által kiírt receptversenyen, az első és a negyedik helyezést hoztuk el. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány versenyére küldött két recept egyike jutalomkönyvet érdemelt.

A pandémia ideje alatt nem volt egyszerű a programok szervezése, mégis sikerült 38 fő részére melanómaszűrést, 35 fő részvételével veseszűrést és szintén 35 fő részvételével szemészeti ellenőrzést szerveznünk. Gyógycipő méretvételét 57-en vették igénybe.

A CEOSZ minden héten online szakmai előadásokkal, 40 perces jógagyakorlattal van segítségünkre. Egyesületünk tagjai közül többen részt veszünk ezeken a programokon. Újabb lehetőség az egri cukorbetegek online havi programja.

Kerestük a lehetőséget, hogyan lehetne kimozdítani az embereket a bezártságból. Január közepén megalakítottuk a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület CUKORFALAT gyaloglóklubját. Minden csatlakozót szeretettel fogadunk körünkben. Hétfőnként találkozunk a szabad levegőn maszkban, hogy gyalogoljunk, tegyünk pár lépést az egészségünk megőrzése érdekében. Köszöntötte megalakulásunkat Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok is, megígérte, ha hamarabb nem, Törökszentmiklós 300 éves évfordulójának ünnepi rendezvényén előadást tart, és vendégünk lesz egy jó kis gyaloglásra. (Sajnos erre már nem kerülhet sor, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett korábbi tájfutó világbajnok 2021. április 24-én elhunyt – a szerk.)

Március 15-i sétánk során részesei voltunk a Kossuth-szobor megkoszorúzásának
Március 15-i sétánk során részesei voltunk a Kossuth-szobor megkoszorúzásának

Időközben csatlakoztunk az országos Vándorbot felhíváshoz. Kaptunk egy botot, amit mindennap sétáltatni kell, mindig más személy kezében és egy általunk vállalt feladat teljesítésével.

Gyaloglótúráink alkalmával, ha sorstárs lakása előtt megyünk el, pár percre megállunk, pár szót váltunk vele, majd megyünk tovább. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk ezekről az alkalmi közös találkozásokról is.

Összegezve az eltelt időszakot, mind a magánéletben, mind a társadalmi munkában sokkal többet kellett dolgoznom. De úgy érzem, nem volt a munkám hiábavaló, sokat tettem magam, a családom és a sorstársaim, a város lakosságának egészsége megvédése érdekében. Változatlanul hisszük és valljuk: „Együtt erősebbek vagyunk!”

Buzás Sándorné az egyesület elnöke

Megjelent a diabetes2021/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!