Szerző: Somfai Katalin Feltöltés dátuma: 2021.05.15.

A cukorbeteg Tom Hanks is átesett a Covid-19-fertőzésen

A kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-díjas színész, rendező, producer, író, a világon a 4. legjobban fizetett filmszínész, a Forrest Gump, a Ryan közlegény megmentése, a Számkivetett sztárja a tavaly tavaszi vírushullám alatt átesett a koronavírus-fertőzésen.

Foto: John Bauld
Foto: John Bauld

Már fiatalon a színészet érdekelte

Kaliforniában nőtt fel, középiskolás korában kezdett érdeklődni a színészet iránt. Tinédzserként rettenetesen szégyenlős, visszahúzódó volt, nem volt népszerű a társai körében, de ő volt az a srác, akinek mindenről eszébe jutott egy vicces filmidézet. Iskolai színdarabokban játszott, majd színészetet tanult a Kaliforniai Egyetemen. Akkoriban sokat járt színházba, azonban mindig egyedül ment, hogy csak a darabra figyelhessen. Röviddel azután, hogy részt vett az Ohiói Színház Fesztiválon, otthagyta az egyetemet, a színházban vállalt gyakornoki munkákat. 1978-ban Shakespeare A két veronai nemes című vígjátékában Proteus szerepéért megkapta a Clevelandi Kritikusok Körétől a legjobb színésznek járó díjat.

New Yorkba, majd Los Angelesbe költözött, ahol televíziófilmekben szerepelt a '80-as években, majd a '90-es években mozicsillaggá vált.

2013 óta diabéteszes

Betegségéről a Late Show with David Letter­man c. esti beszélgetős műsorban a nyilvánosság előtt is beszámolt: „Elmentem az orvoshoz, aki azt mondta: »Tudja, hogy 36 éves kora óta kissé magasak a vércukorértékei (prediabéteszes – a szerk.). Nos, ön végzett! 2-es típusú diabétesze van, fiatalember!«”

Kezelőorvosa korábban azt tanácsolta neki, térjen vissza a középiskoláskori súlyához, akkor elkerülheti a diabéteszt, erre azonban rögtön azt válaszolta, inkább diabéteszes lesz. Lehetetlennek tartja, hogy újra 44 kg legyen a 183 cm-es magasságához, ugyanis kamaszként nagyon sovány fiú volt. Abban a hitben ringatta magát jó ideig, hogy ha a sajtburgerből elhagyja a zsemlét, akkor helyreáll az egészsége, de ma már belátja, hogy ez nem megy ilyen könnyen.

A televízióműsorban azt is bevallotta, ő is sokáig ahhoz a lusta amerikai generációhoz tartozott, akik vakon élvezik az életet, aztán egyszer csak meglepődve betegen találják magukat. A diagnózist nem fogta fel tragikusan, tudja, hogy ez egy kontrollálható betegség. Valamiben úgyis mindenkinek meg kell halnia – tette hozzá derűsen.

A világon az egyik legjobban kereső színész példája is bizonyítja, hogy a túlsúlyosság nem az egyetlen kiváltó oka a diabétesznek. Noha azt gondolja, krónikus betegsége kialakulásának genetikai okai vannak, valószínűnek tartja, hogy az sem pozitív irányba befolyásolta egészségét, amikor számos szerep kedvéért jelentős súlygyarapodást vagy éppen csökkenést ért el. Például a Micsoda csapat című filmjéhez 13 kg-ot kellett híznia, míg a Számkivetett főszerepéért 25 kg-ot fogyott. Amikor jelentősen növelte testsúlyát, nem élt egészségesen, keveset mozgott és hizlaló, feldolgozott ételeket, gyorséttermi fogásokat fogyasztott. Amióta diabéteszes, csökkentette testsúlyát, és többé nem vállal el olyan szerepet, amihez jelentősen híznia vagy fogynia kellene.

Átesett a koronavírus-fertőzésen

A tavalyi év első vírushullámában feleségével együtt megbetegedett, amíg Ausztráliában tartózkodtak, ahol Queenslandben forgatták legújabb, Elvis Presley életéről szóló filmjét. Március első felében lett pozitív a 64 éves házaspár vírustesztje, ezért két hétre karanténba vonultak. Teljesen izolálták magukat, nehogy megfertőzzenek valakit, aki a magas kockázati csoportba tartozik.

Végig betartották az orvosok javaslatait, és rajongóikat is erre bíztatták a közösségi médiában. Szerencsére komoly tüneteik nem voltak, Tom Instagram- és Twitter-bejegyzéseiben tájékoztatta állapotukról az aggódó rajongókat, megfázásszerű tüneteken, végtagfájdalmon, fáradtságon kívül más panaszuk nem volt, illetve felesége hőhullámokat és lázat tapasztalt. A követőit nem csak egészségi állapotával kapcsolatban igyekezett megnyugtatni, hanem arra is felhívta a figyelmüket, hogy vigyázzanak magukra és másokra is, tartsák be azokat a biztonsági előírásokat, amelyek célja a vírus terjedésének fékezése.

Somfai Katalin

Megjelent a diabetes2021/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!