Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2021.04.03.

Gyógyászati segédeszköz- és gyógyszerellátás

Újdonságok a rendeletekben

A több mint egy éve tartó COVID-járványnak is „köszönhetően” több olyan pozitív változás történt, amely nemcsak a járvány idején, hanem annak lezajlása után is egyszerűsíti a cukorbetegek ellátását és kiküszöböli a felesleges betegutakat, azonban van még jónéhány dolog, amin változtatni kellene.

Illusztráció

Változások a gyógyszerellátásban

Már a járványos időszak előtt is nagyszámban írtak fel kollégáim elektronikus receptet, ez azonban csak a járvány idején vált szinte teljesen általánossá. A papírreceptek háttérbe szorulása lehetővé tette, hogy az egyensúlyban lévő, panaszmentes betegeinket személyes találkozás nélkül elláthassuk gyógyszerekkel. Ezt a tevékenységet a telemedicinális ellátás keretében 2020 szeptemberétől a biztosító is finanszírozza.

A szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvos javaslatát kétféleképpen adhatja ki:

  1. Hagyományosan a „Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez” című űrlapon.
  2. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) útján elektronikusan – népszerűbben fogalmazva ugyanúgy, mint a recepteket – „feltesszük a felhőbe”. Ezt a beteg háziorvosa ott megtekintheti. Az EESZT útján kiállított gyógyszerjavaslat esetében a szakorvos a beteg kérésére papíralapú igazolást adhat ki erről.

A veszélyhelyzet idején lejáró, gyógyszerre vonatkozó szakorvosi javaslatokat a háziorvosok meghosszabbíthatják, ha az egészségügyi dokumentációban rögzítik az ideiglenesen meghosszabbított szakorvosi javaslat tényét. Az így meghosszabbított javaslatok a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig érvényesek.

A Magyar Közlöny 2020. december 22-én megjelent 286. számában kihirdették az egyes, az egészségügyi alapellátást érintő miniszteri rendeletek módosításáról szóló 47/2020. (XII. 22.) EMMI-rendeletet. Ez több újdonságot is hozott.

Stabil állapotú, panaszmentes betegeinknél lehetőségünk van arra, ha időszakos háziorvosi ellenőrzésük megoldott, hogy a szakorvosi javaslatok érvényességi idejét az indikációs pontokban foglalt követelményektől eltérő módon, 24 hónapban állapítsuk meg.

Sok betegnek könnyebbséget fog jelenteni az a változás, hogy ha a háziorvosa rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel és megfelel az előírt rendelési feltételeknek, valamint a tevékenységre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) szerződést kötött, akkor felírhat javaslathoz kötött gyógyszereket is.

Változások a gyógyászati segédeszközök felírásában

2020 áprilisától a NEAK közleményében meghatározott gyógyászati segédeszközök elektronikus vényen is rendelhetők a beteg kérésére. Cukorbetegek részére ezek jelenleg az egyszer használatos pen-tűk, inzulinadagoló penek, vércukorszintmérők, tesztcsíkok támogatott és nem támogatott vércukorszintmérőkhöz. Így elég lehet egy telefon vagy e-mail a háziorvosnak, aki felküldi a „felhőbe” az igényelt gyógyászati segédeszköz „receptjét”, és ugyanúgy, ahogy a gyógyszereknél már megszoktuk, ezek a patikában taj-számmal kiválthatók.

A veszélyhelyzet idején lejáró gyógyászati segédeszközökre vonatkozó szakorvosi javaslatok (pen-tűk, tesztcsíkok) érvényességi idejét a háziorvosok meghosszabbíthatják, ha az egészségügyi dokumentációban rögzítik az ideiglenesen meghosszabbított szakorvosi javaslat tényét. Az így meghosszabbított javaslatok szintén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig érvényesek.

Sajnos a jelenleg érvényes szabályozás szerint gyógyászati segédeszközre (tesztcsík, pen-tűk) az EESZT útján nem lehet javaslatot adni, mivel a rendelet előírja, hogy a javaslaton szerepelnie kell az orvos saját kezű aláírásának és orvosi bélyegzője azonosítható lenyomatának.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2021/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!