Feltöltés dátuma: 2021.04.11.

Szurikáta szenzor- és inzulinpumpa-edukációs nap

A folyamatos cukormérő szenzorok és inzulinadagoló pumpák előnyeiről és helyes használatukról tartott edukációs napot februárban a Szurikáta Alapítvány, bemutatva az új Guardian szenzort és a Minimed 780G inzulinpumpát.

Dr. Tóth-Heyn Péter, dr. Luczay Andrea, dr. Kocsis Győző és dr. Varga Csaba a program kérdezz-felelek részében
Dr. Tóth-Heyn Péter, dr. Luczay Andrea, dr. Kocsis Győző és dr. Varga Csaba a program kérdezz-felelek részében

Február 6-án óriási érdeklődés mellett tartottuk meg a Szurikáta szenzor- és pumpaedukációs napunkat az online térben. Hat híján ötszáz család regisztrált az eseményre, közülük kétszázötven-kétszázhatvanan reggel velünk és előadóinkkal ébredtek. Délután sajnos technikai problémák nehezítették az online közvetítést, azonban az előadásokat közzétettük a Szurikáta Alapítvány Facebook-oldalán, amelyekből most egy-egy témát, izgalmas kérdésfelvetést kiemelve adunk ízelítőt.

A pumpa nem való mindenkinek

A diabéteszkezelés módját az eredményesség dönti el. A cél az, hogy a páciensnek javuljon az anyagcsere-egyensúlya, ezáltal kisebb legyen az esélye a szövődmények kialakulására. Fontos szempont a kényelem is, hiszen a pumpával rugalmasabban lehet alakítani a mindennapokat, ezáltal javul az életminőség. Ugyanakkor nem mindenki vállalja, hogy egy technikai eszközt magán viselve láthatóvá váljon a diabétesze.

Az edukációs napon felvett videóban dr. Tóth-Heyn Péter történeteket oszt meg a praxisából, amelyek rávilágítanak, ki miért választotta ezt vagy azt a kezelési formát, akár a jobb HbA1c-eredményekért, akár a jobb életminőségért. Állítása szerint azonban nem a pen vagy pumpa a legfontosabb kérdés, hanem hogy visel-e szenzort a diabéteszes, mert a kimutatások azt bizonyítják, hogy a folyamatos monitorozás javítja leginkább a kezelés hatékonyságát.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna az edukációs nap felvételén
Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna az edukációs nap felvételén

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna, aki maga is inzulinpumpa-használó, előadásában röviden bemutatja az eszköz működését: hogy néz ki és hogyan adagolja kétféleképpen a gyors hatású inzulint. A bázist, azaz az alap-inzulinszükségletet a kezelőorvos által előre beprogramozott módon adagolja a pumpa, míg az étkezésekhez manuálisan kell adni a bólus inzulint.

Olyan rejtélyes fogalmakat is tisztáz a videóban, mint a kéthullámú vagy szögletes bólus, amelyek segítségével könnyebben követhető a szénhidrátok eltérő felszívódása, illetve beszél a bólusvarázsló funkcióról, amelynek segítségével a gép maga kalkulálja ki az étkezési inzulint a beírt szénhidráttartalomból és az aktuális cukorértékből.

Felhívja a figyelmet a pumpakezelés során felmerülő hiperglikémia lehetséges megoldásaira, és szót ejt a ketoacidózis kialakulásának tüneteiről és ellenőrzéséről. Előadása mellett megtekinthető egy beszélgetés is vele a Szurikáta oldalán arról, hogyan változott az ő 38 éves diabétesztörténete alatt a cukorbetegség kezelése.

Februárban bemutatkozott egy másik újdonság is, a 77 Elektronika Kft. legújabb fejlesztése, a Keto Cont, amely lehetővé teszi, hogy magas vércukor esetén a vércukorméréshez hasonló módon tudjuk megállapítani a ketontestek jelenlétét a szervezetben. A készülék lila színe utal a vizeletcsíkos meghatározás színére, de az új eszközzel könnyebb a mintavétel, és pontos, számszerű adatot kapunk. Az eszköz költséges, de ahogy Szécsényi János fejlesztő a videóban elmondja, hamarosan társadalombiztosítási támogatással is felírható lesz. (2021. március 1-től a ketonmérő valóban támogatással elérhető – a szerk.)

Készülődés a kulisszák mögött
Készülődés a kulisszák mögött

Megváltás a szenzor

Mind a penes, mind a pumpás gyermekdiabétesz-kezelésben hatalmas előrelépés, hogy tavaly óta a 18 év alatti cukorbetegek számára térítésmentesen elérhető a folyamatos glükózmonitorozás, azaz a szenzor, ami rengeteg fájdalmas vércukorméréstől megkíméli a gyerekeket.

Dr. Benn Orsolya előadásában a szenzor működési elvéről, fajtáiról, a vércukor és a szöveti cukor alakulásának összefüggéseiről beszél, kiemelve a helyes kalibrálás jelentőségét. A trendnyilak értelmezése, a riasztások megfelelő beállítása és a távkövetés mind olyan fontos témák, amelyek érintik a tágabb környezetet is, a gyermekek óvodai és iskolai életét. Végül választ ad a legtöbbször elhangzó kérdésekre is, hogy ki, mikor és hogyan juthat szenzorhoz.

Körner Anna doktornő haladóknak szóló előadását azért ajánljuk mindenkinek, mert folyamatosan visszautal a régebbi kezelési módok időszerűtlenségére, legyen szó a hipoglikémia túlkezeléséről vagy a zsír- és fehérjefogyasztás figyelmen kívül hagyásáról. A videóban szóba kerül, mi kell a sikeres pumpakezeléshez, miért fontos a kanül beszúrási helyét váltogatni és megfelelően fertőtleníteni, valamint arról, mik a leggyakoribb hibák (későn beadott étkezési inzulin, ami gyors vércukoremelkedést okoz, illetve a hiperglikémia túlreagálása, a bólushalmozás).

A folyamatos cukormonitorozásnak köszönhetően egy új vizsgálati érték is bevezetésre került, ez a time in range, amely azt mutatja, mennyi időt tölt a diabéteszes a normál (3,9 és 10 mmol/l közötti) tartományban, ami a HbA1c-vizsgálatnak egy nagyon fontos kiegészítője, hangsúlyozza Körner doktornő.

Újabb lépés a mesterséges hasnyálmirigy felé

A nemsokára forgalomba kerülő új, automatikus korrekcióra képes Minimed 780G inzulinpumpát és a hozzá tartozó Guardian Connect szenzort dr. Luczay Andrea mutatja be. A hét év felett és legalább nyolc egység napi inzulinszükséglettel igényelhető pumpát azok a gyerekek kaphatják meg, akik penről váltanak, vagy már négy éve használják a 640G pumpájukat. Javaslata szerint akkor érdemes igényelni, ha valaki már legalább fél éve aktív szenzorhasználó.

Dr. Kocsis Győző, a Magyar Diabetes Társaság inzulinpumpa-munkacsoportjának elnöke a már meglévő tapasztalatokat ismerteti előadásában. Azt javasolja, hogy a 48 órás aktiválási időt, amikor a készülék adatokat gyűjt a páciens inzulinérzékenységéről és vércukor-alakulásairól, érdemes differenciáltan meghatározni, akár duplázni is az időt, mielőtt a Smart Guardot bekapcsoljuk. Valamint arra is kitér, hogyha valakinek megbízható a hipo-érzete, hagyhatja alacsonyan is az alapbeállítást. A beszélgetések között megtekinthetjük az első felnőtt felhasználó beszámolóját is: Demeter Zoltán kiemeli, hogy mivel sok mindent az új pumpájára tud bízni, időt nyert a Minimed 780G-nek köszönhetően, ráadásul az éjszakai vércukoralakulása kiegyensúlyozottabb, és jobb lett a HbA1c-eredménye.

Segíteni a sorstársaknak

A Szurikáta edukációs napon dr. Tóth-Heyn Péter többek között beszélgetett két olyan család tagjaival, akik a pumpa- és szenzorhasználat mellett döntöttek, gyermekeik tánc- és zenei tevékenységében nagy könnyebbséget jelent ezen eszközök használata. A szenzor legnagyobb előnye szerintük, hogy rámutatott bizonyos ételtípusok felszívódására, a gyerekek anyagcseréjére tett valós hatására.

Dr. Tóth-Heyn Péter Novák Katalin miniszterrel beszélget
Dr. Tóth-Heyn Péter Novák Katalin miniszterrel beszélget

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy újabb országos kezdeményezésre hívja fel a figyelmet: megszólították az összes gyermekdiabétesz-centrum vezetőjét, hogy legyenek nyitottak a civil szolgálatra, és a tapasztalt szülők bemehessenek a kórházba a frissen diagnosztizált gyermekek családjához. A Szurikáta Alapítvány várja a „Nem vagytok egyedül!” programra azon szülők jelentkezését, akik érzik magukban az erőt, hogy ebben a kezdeményezésben részt vállaljanak.

Tóbiás Lilla a Szurikáta Alapítvány önkéntese

Fotók: MakrancosFoto

Az előadások visszanézhetők a facebook.com/szurikataalapitvany/videos oldalon és a YouTube-on: https://youtube.com/channel/UCXcdBIyV3KpQo-Jx3vnyjiA

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!