Receptek húsvétra
Zöldséges tarja polentával
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
522 kcal | 27 g | 39 g | 15 g |
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1000 g tarja (csont nélkül),
- 580 ml víz,
- 250 g sárgarépa,
- 100 g gomba,
- 100 g kukoricadara,
- 50 g burgonya,
- 50 ml olívaolaj,
- 20 g útifűmaghéj,
- 20 g margarin,
- 2 db tojás,
- 1 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- petrezselyemzöld,
- rozmaring.
Először a polentát készítjük el. Egy lábasban felmelegítjük a kimért vizet és a margarint a sóval. Ha felforrt, óvatosan hozzáadjuk a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Langyosra, de kenhetőre hűtjük, majd egy műanyag fóliára borítjuk, szoros hengerré tekerjük, ezután hűtőben 2–2,5 órát pihentetjük. A tarját hosszában végigvágjuk úgy, hogy egyujjnyi vastag, nagy szeletet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, majd hűtőben pihentetjük. A zöldségeket lereszeljük, olívaolajon lepirítjuk sóval, borssal ízesítve. Felöntjük kevés vízzel, hozzáadjuk a tojást, a vágott petrezselymet és az útifűmaghéjat, és pár perc alatt készre pároljuk. Mikor kicsit kihűlt, megkenjük vele a befűszerezett húst, majd feltekerjük és bekötözzük. Serpenyőben körbepirítjuk kevés olívaolajon a rozmaringgal. 200 fokra előmelegített sütőben 15–20 percet sütjük alufóliával fedve, majd fólia nélkül folyatjuk még 25–30 percet. Szeletelés előtt lefedve legalább 15 percig pihentetjük. Ez idő alatt a polentahengert ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és olívaolajon fokhagymával megpirítjuk mindkét oldalukat.