Feltöltés dátuma: 2021.03.18.

Receptek húsvétra

Szénhidrátcsökkentett sós kalács

Illusztráció
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
119 kcal 3,5 g 4 g 17 g

Hozzávalók 20 szelethez

  • 300 g fehér liszt,
  • 250 ml víz,
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt,
  • 100 g margarin,
  • 50 g bambuszrostliszt,
  • 2 db tojás,
  • 1 cs. szárított élesztő,
  • 1 kk. só.

A sót a dagasztótál aljába mérjük, hozzáadjuk a liszteket, a margarint, egy darab tojást és az élesztőt. Ezekből a vízzel szép, egynemű tésztát gyúrunk, amit egy órán keresztül kelesztünk meleg helyen (én mindig a szekrény tetején kelesztem, mert a sparhelt melege oda száll fel leghamarabb). Amint letelt az egy óra, öt egyenlő részre osztjuk. 30–35 centi hosszúra kisodorjuk, ötös fonással befonjuk, ezzel megadva a kalács formáját. Kelesszük tovább 30–35 percet egy sütőpapírral bélelt tepsin. Amikor szépen megkelt, alaposan lekenjük felvert egész tojással, és 180–200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Nagyjából 20 szeletre tudjuk vágni. (Ha kisebb sütőt használunk, egy nagy helyett két kisebb kalácsot is készíthetünk.)

Megjelent a diabetes2021/1. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!