Receptek húsvétra
Szénhidrátcsökkentett sós kalács
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
119 kcal | 3,5 g | 4 g | 17 g |
Hozzávalók 20 szelethez
- 300 g fehér liszt,
- 250 ml víz,
- 150 g teljes kiőrlésű liszt,
- 100 g margarin,
- 50 g bambuszrostliszt,
- 2 db tojás,
- 1 cs. szárított élesztő,
- 1 kk. só.
A sót a dagasztótál aljába mérjük, hozzáadjuk a liszteket, a margarint, egy darab tojást és az élesztőt. Ezekből a vízzel szép, egynemű tésztát gyúrunk, amit egy órán keresztül kelesztünk meleg helyen (én mindig a szekrény tetején kelesztem, mert a sparhelt melege oda száll fel leghamarabb). Amint letelt az egy óra, öt egyenlő részre osztjuk. 30–35 centi hosszúra kisodorjuk, ötös fonással befonjuk, ezzel megadva a kalács formáját. Kelesszük tovább 30–35 percet egy sütőpapírral bélelt tepsin. Amikor szépen megkelt, alaposan lekenjük felvert egész tojással, és 180–200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Nagyjából 20 szeletre tudjuk vágni. (Ha kisebb sütőt használunk, egy nagy helyett két kisebb kalácsot is készíthetünk.)