Receptek húsvétra
Fokhagymás sonkakoszorú
![Illusztráció](assets/cache/images/cikkek/dt2101/dt2101-studio-session-144-1-600x-aa8.jpg)
1 szelet tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
96 kcal | 5 g | 1 g | 17 g |
Hozzávalók 20 szelethez
A tésztához
- 300 g búzafehérliszt,
- 290 ml víz,
- 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 50 g bambuszrostliszt,
- 100 g fekete-erdei sonka,
- 1 kk. só,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 cs. szárított élesztő,
- 1 db tojás.
Megtisztítjuk a fokhagymát, majd 2 gerezdet összetörünk és kevés vízben a hűtőbe rakjuk. A sót egy megfelelő méretű tálba mérjük a lisztekkel, élesztővel, tojással, vízzel és a maradék zúzott fokhagymával együtt. Alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk, 45 percet kelesztjük. A megkelt tésztát két egyenlő részre szedjük, majd mintha kalácsot csinálnánk, kisodorjuk. Kettes fonással befonjuk, és egy koszorút formázva belőle sütőpapírra helyezzük. Ráfektetjük (akár a fonatokba) a fekete-erdei sonkát, megkenjük az előzőekben előkészített fokhagymás vízzel, majd 180–200 fokra előmelegített sütőben 30–35 perc alatt készre sütjük.