Feltöltés dátuma: 2021.04.14.

Egy kicsi mozgás…

Joggal nevezhetjük napjainkat a mobilapplikációk korának. Azonban már nem csupán üzenetküldésre vagy szórakozás céljából töltünk le alkalmazásokat, egyre elterjedtebbek a különböző egészségügyi mérések, önellenőrzési adatok online naplózására szolgáló applikációk is.

Illusztráció

Gyakran már egy adott termék megvásárlásakor is az egyik fő szempont, hogy az eszköz alkalmas legyen valamilyen online rendszerhez vagy alkalmazáshoz való kapcsolódásra.

Az egyik ilyen alkalmazás a Diabétesz Kliens Program (korábbi nevén Diabétesz Kontroll Program) mobilapplikáció, amely folyamatos újításokkal már öt éve hasznos segítség a diabéteszesek, valamint az egészségtudatos felhasználók számára.

A mozgás rögzítése

Szem előtt tartva, hogy a rendszeres mozgás nemcsak az általános egészségre, de a vércukorszint alakulására is pozitív hatással van, legújabb fejlesztésként a vércukor-, inzulin- és szénhidrátadatok naplózásán kívül már a napi fizikai aktivitások is rögzíthetők az applikációban. Legyen az futás, biciklizés vagy akár csak egy kisebb séta, a mozgás fontos pillére a diabéteszterápiának. Összevetve ezen mozgási adatokat a vércukor, a bevitt inzulin és szénhidrát mennyiségével, komplex képet kaphatunk az összefüggésekről. Azért, hogy könnyebb legyen értelmezni, a DKP alkalmazás egy jól átlátható grafikonos vagy táblázatos formában is ábrázolja adatainkat, valamint megtekinthetők a 7, 14, 30 és 90 napos átlagadatok is.

Hogyan kerülnek be az adatok a DKP applikációba?

A vércukoradatok naplózásához nem kell mást tennie, mint Bluetooth-kapcsolattal párosítani mobiltelefonját az Accu-Chek Instant vércukormérő készülékéhez. Ezt követően a vércukormérő automatikusan átküldi a mért értékeket az alkalmazásba. Ezen felül az applikáció lehetőséget biztosít a vércukoradatok manuális rögzítésére is. Hasonló módon, manuálisan tudja a bevitt inzulin- és szénhidrátmennyiségeket rögzíteni. Amennyiben engedélyezi a telefonon és az applikációban, úgy automatikusan szinkronizálhatók a mozgásadatok az Apple Health (iOS) és Fitbit (Android) alkalmazásokból, de természetesen itt is van lehetőség a manuális adatbevitelre. Minden manuálisan bevitt adat esetén a dátumot, a pontos időt és a mennyiséget is megjelölheti, inzulin és mozgás esetén a típust is megadhatja.

Mára már alapelvárás, hogy a mért értékeket nemcsak hozzátartozóinkkal, de a távkonzultáció lehetőségét kihasználva kezelőorvosunkkal is meg tudjuk osztani sms-ben, e-mailben vagy egyéb üzenetküldő alkalmazás segítségével.

Az alkalmazásnak köszönhetően tovább bővíthetjük ismereteinket a cukorbetegségről, az egészséges életmódról; érdekes tartalmakat, cikkeket, valamint recepteket olvashatunk, csak regisztrálni és kattintani kell. Az applikácó BMI-kalkulátort is tartalmaz.

Az applikáció használata, kedvezmények

A regisztrált felhasználók folyamatos kedvezményeket is igénybe vehetnek egyes Accu-Chek termékek vásárlásához. A fejlesztők gondoltak azokra is, akik hajlamosak elfelejteni vagy késni a gyógyszerbevétellel: őket az emlékeztető beállítása után az applikáció figyelmezteti erre. Csakúgy, mint receptfelíratásra vagy szűrővizsgálat elvégzésére.

Az applikáció használata rendkívül egyszerű, de egy bemutató leírás és videó is bekerült az alkalmazásba a könnyebb kezelhetőség érdekében. Amennyiben vércukorméréssel vagy vércukormérő eszközökkel kapcsolatos kérdése lenne, a DKP app digitális ügyfélszolgálata készséggel áll rendelkezésére, nem kell mást tennie, csak rákattintani az alkalmazáson belül a „Gyors segítség” menüpontra.

A DKP (Diabétesz Kliens Program®) mobilapplikáció ingyenesen letölthető iOS vagy Android telefonokra is.

A cikket az Accu-Chek vércukormérők gyártója, a Roche Magyarország Kft. támogatta.

Az Accu-Chek Instant készülék gyógyászati segédeszköz. Az Accu-Chek®, Accu-Chek Instant® a Roche bejegyzett védjegyei ® 2016 Roche, a Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. ® 2021 Roche.

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!