Feltöltés dátuma: 2021.04.06.

Edukáció, mozgás, közösségépítés: Sportos Cukros!

Illusztráció

Ahogyan azt már az előző években is tapasztalhatták a Sportos Cukros tábor követői, az egyesület igyekszik az elsők között beszámolni a legújabb kutatásokról, technikai újdonságokról és kezelési módokról. A tavalyi év során megújult a www.sportoscukros.hu honlap, már tematikusan is megtalálhatók itt a diabéteszt leginkább érintő tartalmak.

A Tudástár menüpontban nem csak azt taglalják, hogy a diabétesznek milyen fajtái vannak, de külön cikkek mutatják be a helyes vércukormérést, az inzulinok fajtáit és az életmentő glucagon-kittet.

A Diéta menüpont alatt recepteket olvashatunk, de sok érdekességet is, mint a ketogén diétáról szóló írást, amelyhez szintén talál recepteket az olvasó.

Az egyesület fő profilja a sport, így természetes, hogy a sporttáplálkozás az egyik kiemelt terület, amelyet több cikkben is tanulmányozhatunk. Szó esik az aerob és anaerob edzésformák közti különbségről, és arról, mit ajánlott fogyasztani edzés előtt vagy után, illetve hogy mennyi a napi ajánlott fehérjebevitel.

Egy új év beköszöntekor közösségünk mindig nagyon várja, hogy milyen újdonságok lesznek a diabéteszkezelő eszközök és technológia terén. Néhány dolgot, amit 2020-ra vártunk, elhalasztottak a világjárvány miatt, de ezek most, 2021-ben elérhetővé válhatnak. Az Új diabétesztechnológia: miket várhatunk 2021-ben? című cikkben megtudhatjuk, milyen okostelefon-kompatibilis új eszközök érkeznek, milyen okostollakat, inzulinpumpákat és szöveti glükózmonitorokat várhatunk 2021-ben. Ezek némelyike külön cikkben is tanulmányozható, annak érdekében, hogy a diabéteszesek a legjobb döntést hozhassák diabéteszük kezelése során, kezelőorvosukkal közösen. A cikkek sok esetben videós tartalommal is kiegészülnek, amelyek a Sportos Cukros Youtube-csatornán is megtekinthetők.

A nemrég diagnosztizált gyermekek szülei megismerkedhetnek az ápolási díj, a gyermekgondozási díj és a gyermekápolási táppénz fogalmával.

Végül a Történetek menüpontban pedig pozitív inspirációt és hasznos tanácsokat kaphatnak „régi motoros” diabosoktól. Hiszen van élet a diagnózis után, és ahogy az egyesület mottója mondja: Nem vagy egyedül! Keress minket, segítünk!

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!