Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2021.02.22.

Adókedvezmény cukorbetegeknek – 2021

Ami megváltozott

Korábban a súlyosan fogyatékosnak minősülő magánszemély az összevont adóalapját terhelő személyi jövedelemadót csökkenthette havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel, ez 2020-ban 8050 forint volt. A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában megjelent a 2020. évi CXVI. törvény. Ez 2021. január elsejétől annyiban módosította az 1995. évi CXVII. adótörvényt, hogy a súlyosan fogyatékos személyeket megillető személyi kedvezmény már nem adókedvezményként, hanem összevont adóalapot csökkentő kedvezményként érvényesíthető.

Mivel a személyi kedvezmény már nem adó-, hanem adóalap-kedvezmény, így a kedvezmény mértéke is változott. A személyi kedvezmény mértéke a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg (száz forintra kerekítve). Tájékoztatásul a minimálbér összege 2021. február elsején bruttó 167400 forint, tehát az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény 55800 forint.

A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető. Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

Ami változatlan maradt

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet a kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknek tekinti az 1-es típusú cukorbetegséget (E10 BNO kód) és a 2-es típusú cukorbetegség szövődménnyel járó eseteit (E110-170 BNO kódok).

Felhívnám arra a figyelmet, hogy az E118 (nem-inzulindependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkel) és az E119 (nem-inzulindependens cukorbetegség szövődmények nélkül) kódok továbbra sem jogosítanak kedvezményre. Utóbbi kódok mellett még inzulinkezelés esetén sem jár kedvezmény!

Az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy ha ezt az előbbiek véglegesnek minősítik, a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állítja ki.

Nem változik a kedvezmény érvényesítése sem, vagyis év közben adóelőleg-nyilatkozatban kérhető a munkáltatótól, illetve az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőtől, vagy év végén, az adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban érvényesíthető egy összegben.

A kedvezmény utólagos érvényesítésére is lehetőség van. Ha valaki évek óta igazoltan jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó-bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2021/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!