Húszéves a vasvári közösség

Húsz éve alakult meg a Vasvári Diabétesz Klub a Hegyháti Jóléti Szolgálat égisze alatt. Jogutódja, a Vasvári Szivárvány Diabétesz Egyesület a jubileum alkalmából tavaly november 12-én konferenciát szervezett a Nagy Gáspár Művelődési Központban.

A megelőzés a legfontosabb

Dr. Stánitz Éva, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója a cukorbetegséggel kapcsolatos naprakész információk mellett a betegség megelőzésére hívta fel a figyelmet. A résztvevőkhöz hasonló, fejlett egészségtudatú emberekre van egyre nagyobb számban szükség, hogy a civilizáció okozta betegségek, köztük a diabétesz térnyerését meg lehessen fékezni. Ennek fontos tere a közösség, a civil lét. Ha közösségbe jár az ember, az gyógyító, állapotjavító lehet számára azért is, mert mindig naprakész ismereteket kaphat a betegséggel kapcsolatban.

Lehetnek genetikailag hajlamosító tényezők, amelyek adottak, de van, amin változtathatunk. A testsúlykontroll, a vérzsír-, a vércukorszint kordában tartása, a testmozgás, az egészséges étkezés az, amivel magunk is sokat tudunk tenni a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért. A legfontosabb dolga az egészségügynek, élén a népegészségügynek és az egyénnek is a megelőzés.

Segítséget adni a cukorbetegeknek

Az orvosigazgatótól Káldi Józsefné, a Szivárvány Diabétesz Egyesület elnöke vette át a szót, aki a jogelőd Vasvári Diabétesz Klub alapításának évfordulójáról is megemlékezett. Húsz éve alakult meg a klub, amely segítséget szeretett volna adni a cukorbetegségben szenvedőknek. Az első találkozóra minden, a vasvári háziorvosi körzetben cukorbetegséggel regisztrált beteget meghívtak. Dr. Kránitz Zsuzsanna volt akkor is a szakmai tanácsadója a klubnak, amely mára egyesületté vált, jelenleg 32 tagot számlál. Célja továbbra is a tapasztalati tudás gyűjtése, másokkal való megosztása, remélve, hogy nem hiábavaló, amit cukorbeteg embertársaikért tesznek.

Szó esett a klímaváltozásról is

Dr. Kránitz Zsuzsanna áttekintést adott a Diabétesz Világnapjáról, az inzulin felfedezéséről, majd a világjárványokról tartott érdekes előadást.

Az esemény meglepetés vendége, Németh Lajos meteorológus rövid tájékoztatást tartott a klímaváltozásról és a lehetséges megoldásairól. A kulturális műsorunkban amatőr csoportok vettek részt, színesítve az ünnepséget. Az esemény kezdetétől egészséges ételek kóstolója és vásárlási lehetőség várta a megjelenteket „mentesélelmiszerekből”. A megemlékezés ideje alatt régi orvosi eszközökből láthattak kiállítást az érdeklődők. A program kellemes hangulatban, közösen elfogyasztott vacsorával zárult.

Káldi Józsefné a Vasvári Szivárvány Diabétesz Egyesület elnöke

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!