Szerző: Füzesi Brigitta Feltöltés dátuma: 2021.01.20.

Cukorbetegek Budapesti Egyesülete

CBE diabétesz világnapi rendezvény 2018-ban a Lurdy Házban
CBE diabétesz világnapi rendezvény 2018-ban a Lurdy Házban

Tagság

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete 32 éve alakult meg, az ország első cukorbeteg-egyesületeként azzal a céllal, hogy támogassa a diabétesszel élőket a betegség okozta mindennapi problémák leküzdésében. Alapítói dr. Fövényi József főorvos, kandidátus, címzetes egyetemi docens és Sámán Miklósné – vagy ahogy mindenki ismerte – Ancsa.

Egyesületünk érvényben lévő alapszabálya szerint közhasznú tevékenységet folytathat az egészségfejlesztés, egészségvédelem, betegségmegelőzés és betegedukáció területén.

Nyolc klub tartozik egyesületünkhöz:

  • Békásmegyeri Cukorbetegek Klubja
  • CBE Központi Klub
  • Erzsébetvárosi Cukorbetegek Klubja
  • Korányi Diabetes Klub
  • Kőbányai Cukorbetegek Klubja
  • Óbudai Cukorbetegek Klubja
  • XX. Kerületi Erzsébeti Cukorbetegek Klubja
  • XXII. Kerületi Cukorbetegek Klubja

Klubfoglalkozások

Budapesten közel 200 000 diagnosztizált cukorbeteg él, akiknek mintegy 65 százaléka szinte semmit nem tud a betegségéről és annak következményeiről. A szövődmények elkerülése, illetve megjelenésük késleltetése azonban elengedhetetlenül függ a beteg tudásától, felkészültségétől, amelyhez a CBE a klubjai által szervezett rendszeres betegoktatással alapvetően hozzájárul.

Az egyesület keretei között működő cukorbetegklubokban havonta, illetve kéthavi rendszerességgel tartanak „Cukorbetegség és életminőség” címmel összejöveteleket és oktatást a környékükön élő cukorbetegek számára. A betegedukációs rendezvények során a cukorbetegeket leginkább érintő problémákkal kapcsolatban bővíthették a tagok és az érdeklődők ismereteiket.

A diabéteszesek megismerhetik a diabétesz okozta következményeket, megtanulják, hogy mire figyeljenek, mit vegyenek észre saját szervezetük működésével kapcsolatban, ugyanakkor számos, a diétával, testmozgással, önellenőrzéssel, inzulinbeadással kapcsolatos tudnivalót is elsajátíthatnak és begyakorolhatnak. Minderre nincs lehetőség a ritka és többnyire rövid orvosi konzultáció során, azonban a diabétesz megfelelő kezeléséhez ezek a gyakorlati ismeretek elengedhetetlenül szükségesek.

A klubokban elhangzó előadásokat a diabétesz kezelésének kiváló szakemberei – orvosok, dietetikusok, szakápolók – tartják, így az egyesület alapvető célkitűzése, a betegoktatás folyamatosan a legmagasabb színvonalon történik. Az elhangzó témákkal kapcsolatban a betegek kérdéseket intézhetnek az előadókhoz, amelyeket már a klubfoglalkozások előtt is megfogalmazhatnak, hiszen előzetes értesítést kapnak a feldolgozandó témákról.

A legtöbb klubvezetőnk maga is aktívan dolgozó egészségügyi szakember, így a tagok számára az előadókon kívül ők is megbízható és hiteles információkkal és akár egyéni tanácsadással is tudnak szolgálni.

Valamennyi klubfoglalkozás során történik vércukor- és vérnyomás-ellenőrzés, és a lehető leggyakrabban végzünk koleszterinszint-mérést és neuropátiás vizsgálatot is. Sajnos a 2-es típusú cukorbetegek 70 százalékának nincs saját mérőkészüléke, mivel nem jogosultak támogatásra, így a háziorvosi rendelőn kívül csak az egyesületben van lehetőségük ingyenesen ilyen ellenőrzésekre.

Világnap

A minden év novemberében megtartott Diabétesz Világnapja nagyszabású rendezvényére általában közel 1300-an látogatnak el. A program egész napos és ingyenes. Az előadások jól érthető módon nyújtanak szükséges ismereteket a cukorbetegségről. A világnapon számos, a diabéteszhez kapcsolódó szokásos és különleges szűrést, mérést (például vércukor, koleszterin, látás, talpi nyomás) is végeznek a szakemberek. Gyakorlati tudnivalókkal (főzés, testmozgás, önellenőrzés, diétás tanácsadás) is megismerkedhetnek az érdeklődők, hiszen több ponton interaktív bemutatósarok kerül kialakításra.

Megbízhatóság

Rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy előadásainkon, kiadványainkban, honlapunkon kizárólag hiteles és megbízható információkat nyújtsunk, amelyeket a diabétesz kezelésének kiváló szakemberei – orvosok, dietetikusok, szakápolók – biztosítanak, így az egyesület az alapvető célkitűzését, a betegoktatást a legmagasabb színvonalon látja el.

Ingyenes szűrések

A klubfoglalkozások során ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel, életmód- és diétás tanácsadással, szakkönyvekkel segítünk a cukorbetegeknek, ezáltal is könnyítve a cukorbetegséggel élők mindennapjait, valamint lehetővé téve a cukorbetegséghez kapcsolódó célértékek megismerését. A különböző anyagcsere-paraméterek rögzítéséhez naplót is kapnak a betegek, ezek használatával megtanulhatják a legjobb mérési stratégiát, a kapott eredmények értelmezését, ami hatékony segítséget jelent az orvosi konzultáció során is.

„Budapesti Cukorbetegek”

Az Egyesület által kiadott, negyedévente 3000 példányban megjelenő „Budapesti Cukorbetegek” című újság hatékony betegedukációs eszköz a tagok és érdeklődők felé. Az újság terjedelme a korábbi 4 oldalról 8 oldalra nőtt, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a diabétesszel kapcsolatos témák – tudnivalók, gyakorlati tanácsok, lehetőségek – részletes bemutatására. A cikkeket a témában jártas, gyakorló szakemberek írják a laikusok számára is érthetően megfogalmazva. Az újságot a tagok segítségével helyezzük ki patikákba és orvosi rendelőkbe, így a benne lévő tartalom eljut sok nem egyesületi taghoz is. A lap mindenki számára ingyenes.

Honlapunk

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete honlapjának 2013-ban történt megújítása és dinamikus tartalomkezelő rendszerre való átültetése már lehetővé teszi az internetalapú betegoktatást, felvilágosítást. A honlapon megjelenő valamennyi betegedukációs cikk a cukorbetegség okozta problémák legkritikusabb területeit járja körül, iránymutatást nyújtva a betegeknek. Valamennyi honlapon megjelenő cikk a diabétesz területén dolgozó kiváló szakember segítségével kerül összeállításra. Ezek az anyagok jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek és környezetük teljesebb képet kaphassanak állapotukról, és világossá váljon számukra, hogy mely szervezetekhez fordulhatnak segítségért. Az egyesület honlapja naprakész információkat kínál a tagoknak és érdeklődőknek, akik itt egyrészt tájékozódhatnak az egyesület programjairól, a klubösszejövetelekről, másrészt a szakemberek által összeállított, folyamatosan bővülő tartalom megbízható segítséget nyújt számukra a cukorbetegséggel összefüggő ismeretek elsajátításához.

Közösen

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete az egyik alapító tagja a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ). Az országos szervezethez való tartozás lehetővé teszi, hogy a budapesti egyesület is megvalósíthasson olyan programokat – például a „Botra fel!” vagy a már nagy izgalommal várt CEOSZ receptnaptár –, amelyeket egyesületi szinten nem tudnánk megvalósítani.

A másik hatalmas előnye ennek az összefogásnak az a közös munka, amelyet az országban működő többi egyesülettel végezhetünk. Eredményül mindannyian számos remek ötlettel válunk gazdagabbá, amelyeket saját egyesületünkben kiválóan tudunk kamatoztatni.

Ha egyetlen kívánságom teljesülhetne, akkor azt kérném, hogy sokkal több diabétesszel élő szakítson időt arra, hogy folyamatosan gyarapítsa tudását a cukorbetegséggel kapcsolatban, és használja ki jobban azokat a lehetőségeket, amelyeket a betegegyesületek kínálnak. A legkiválóbb terápia is csak akkor lesz eredményes, ha a betegek is megtesznek mindent magukért. És ez sokkal könnyebb úgy, ha van segítség.

Bakk Brigitta

Füzesi Brigitta

a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke

Megjelent a diabetes2020/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!