Gyors, egészséges és cukorbetegek is fogyaszthatják
Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
A legjobb, diabétesszel élők étrendjébe illeszthető receptekre hirdetett nyilvános pályázatot a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ). A gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között egy zöldséges sült hal vitte el a pálmát a töltött cukkini és a spenótos nokedli elől.

Elvárások
Tartalmazzon zöldséget, gabonafélét és teljes értékű fehérjében dús alapanyagot (halat, tojást, tejterméket, húst)! Sót, hozzáadott zsírt viszont csak minél kevesebbet; cukor, illetve a diabéteszesek étrendjéhez nem illeszkedő élelmiszer (például méz, gyümölcsszirup) egyáltalán ne legyen benne! A választott alapanyagok ellenben tükrözzék a hazai élelmiszerválasztékot és a szezonalitást, továbbá részesítsék előnyben a teljes értékű gabonákat, sovány fehérjéket!
A többi között ezeknek a kívánalmaknak kellett megfelelniük azoknak a könnyen elkészíthető egytálételeknek, amelyekre nyilvánosan hirdetett pályázatot a CEOSZ.
Az idén első alkalommal – hagyományteremtő céllal – meghirdetett kezdeményezés célja, megtalálni a diabétesszel együtt élők számára is a legjobb választást, ezúttal a gyors és egészséges családi vacsorák kategóriájában. „Súlyos tévhit, hogy cukorbetegek sorsa a megszorító diéta és a lemondás: ezzel szemben egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk, odafigyelve a szénhidrát- és kalóriabevitelre” – hívta fel a figyelmet Füzesi Brigitta, a versenyt szervező CEOSZ elnöke.
Kiegyensúlyozott étrend
Ma Magyarországon több mint 800 ezer ember él diagnosztizált diabétesszel, és hasonló nagyságrendű lehet azok tábora, akik még nem tudják magukról, hogy cukorbetegek. Az autoimmun betegségnek számító 1-es típusú diabétesz mindössze a betegek 5–8 százalékát érinti, az esetek lényegesen nagyobb hányadát a 2-es típusú diabétesz jelenti, amelynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a helytelen életmód.
Az egészséges táplálkozás és a testmozgás mindkét csoportnál elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez, ezért a CEOSZ arra törekedett, hogy megtalálja a diabétesszel élők étrendjébe kiválóan beilleszthető receptek közül a legjobbakat, és ezek az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek minél több emberhez eljussanak, a kiegyensúlyozott étrend részévé váljanak.
A szigorú elvárásokat tartalmazó pályázatra beérkezett száz receptből a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei választották ki a legjobb tizenkettőt. Ezekből limitált kiadású naptár készült a novemberben rendezett Diabétesz Világnapjára, és el is készítették őket, hogy az ötfős zsűri – Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke, Szűcs Zsuzsanna dietetikus, az MDOSZ elnöke, Redenczki Marcsi humorista; Gergely Róbert előadóművész és Tímár Béla, a MÉRYkék vércukormérőket forgalmazó Di-Care Zrt. vezérigazgatója – megtalálja közöttük az értékes nyereményekkel díjazott legjobbakat.
A család egészének
„Egy évtizede, első vércukorszintmérőnk forgalmazásának megkezdése óta támogatjuk a cukorbetegséggel élők életét megkönnyítő kezdeményezéseket, amilyen a CEOSZ hagyományteremtő receptversenye” – mondta a Di-Care Zrt. vezérigazgatója. Tímár Béla szerint a kezdeményezést még értékesebbé teszi, hogy a család egésze van a fókuszában, miközben a figyelmet a kiegyensúlyozott étrendre irányítja.
„Az egészséges étkezés megkerülhetetlen a civilizációs betegségek megelőzésében, hiszen ezek 70–80 százaléka a helytelen táplálkozás következményeként alakul ki” – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke. A CEOSZ receptversenyének zsűrijét elnöklő dietetikus szakember elmondta: a gyors és egészséges családi vacsorák döntőjébe jutott legígéretesebb receptek között volt sült töltött paprika, spenótos nokedli, cukkinis-paradicsomos sertésszűz zöldséges bulgurral, zöldségesen tálalt sült hal.
A legjobbnak ez utóbbi bizonyult: a Törökszentmiklósról érkezett recept alapján elkészített étel a gombás bulgurral töltött cukkinit, valamint a fokhagymás szósszal készült spenótos nokedlit utasította maga mögé a Tranzit Art Café & Bistróban rendezett, kóstolással összekötött eseményen. A budai vendéglátóipari egység – azon túl, hogy évek óta szerepeltet kínálatában a cukorbetegek étrendjébe kiválóan illeszthető ételeket – kimondottan diabéteszeseknek szóló menüsorokkal készült a cukorbetegek novemberi világnapjára.
A receptverseny győztesei
- Sült hal zöldségesen – Busai Józsefné, Törökszentmiklós
- Gombás bulgurral töltött cukkini – Samuné Győrvári Csilla Éva, Győr
- Spenótos nokedli – Bujdosó Magdolna, Gödöllő
- Cukkinis, paradicsomos sertésszűz – Guttyán Józsefné, Törökszentmiklós
- Feta sajtos töltött padlizsán – Bíró Sára, Kapuvár
- Citromos, kakukkfüves pisztráng zöldbabsalátával – Bíró Sára, Kapuvár
- Sült töltöttpaprika – Vassné Klára, Gyál
- Zöldséges tojásvacsora – Lele Péter Pál, Szeged
- Zöldspárgás újkrumpli – Zátonyi Lászlóné, Budapest
- Zöldséges kuszkusz sült csirkeszárnyakkal – Pusztai Józsefné, Gyál
- Csicseriborsós egytálétel – Fritz Jánosné, Szombathely
- Brokkolis „szendvics” – Lányiné Gruber Andrea, Győr
Hiánypótló, remek ötlet
Megkérdeztük a zsűri elnökét, Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét, szakmai szemmel hogyan értékeli a cukorbetegek pályamunkáit, a diabéteszesek aktivitását:
– Mi volt az első benyomása, amikor meglátta a pályamunkákat?
– Kellemes meglepetés volt számomra, hogy ilyen sok pályázat érkezett, ráadásul jó minőségű pályamunkák. Ez azt jelenti, hogy a pályázók nyitottak arra, hogy otthon főzzenek, kipróbáljanak új alapanyagokat, és ötleteiket megosszák egymással.
– Hogyan jellemezné a beérkezett recepteket?
– Idényszerű, egészséges egytálételeket vártunk, s nagyrészt ilyeneket is küldtek. Érkezett néhány igazán kreatív recept. Számomra pozitív, hogy a megszokott rizs, krumpli köret mellett megjelentek új, nem hétköznapi alapanyagok, például az alternatív gabonák, mint a bulgur, a kuszkusz. Örülök annak is, hogy több halas étellel pályáztak, és sokféle zöldség szerepelt az ételekben. Összlakossági probléma, hogy kevés zöldséget eszünk. A zsűri megkóstolta az elkészített ételeket, így a döntésnél az ízharmónia, az alkalmazott konyhatechnika is szempont volt.
– Mi a véleménye a CEOSZ kezdeményezéséről?
– Hiánypótló, remek ötlet volt részükről. Az egészséges táplálkozás mindennapi megvalósítása sok mindenen múlik, de elsősorban azon, mennyire van inspirációnk új ételeket kipróbálni, megkóstolni. A pályázatra már kipróbált recepteket, családi kedvenceket küldtek. Ha egy család tetszését már elnyerte, jó ajánlólevél az ételnek, annak ellenére, hogy mindenkinek más az ízlése.
Az edukáció, amit a CEOSZ nagy energiával végez, hasznos és működőképes, remélem, folytatja ezt a hasznos kezdeményezést.
HV

A győztes kreációkat bemutató naptár megrendelhető a Tudomány Kiadónál: https://diabetes.hu/ceosz