Feltöltés dátuma: 2020.12.28.

A szenzoros cukormonitorozás támogatásának éve hazánkban

Ahogy arról már nagy valószínűséggel értesült minden érintett, 2020 történelmi jelentőségű év hazánkban az 1-es típusú diabétesz kezelésében. A diabétesz világnapja kapcsán érdemes megemlékeznünk arról, hogy idén több olyan jelentős változás is történt a társadalombiztosítási (TB) támogatásban, amely megkönnyíti a cukorbetegséggel élők mindennapjait.

Illusztráció

A TB támogatás idei változásairól részleteket az alábbi linkeken olvashatunk: http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/puphag/Vegleges_PUPHAG.html

2020. január 1-jétől először vehető igénybe itthon TB támogatás a folyamatos cukormonitorozáshoz az 1-es típusú diabéteszes páciensek számára, akár felnőttek, akár gyerekek. A támogatás mértéke ugyan eltérő, míg a gyermekek 18 éves korig (a nappali tagozatos felsőoktatásban részt vevő hallgatók 24 éves korig) 98 százalékos TB támogatást vehetnek igénybe, addig ez a felnőttek esetében 80 százalék. Ez igazi mérföldkő a cukorszint ellenőrzésében, és új távlatokat nyit meg a cukorbetegség hatékony önmenedzselésében, valamint a gyerekek cukorszintjének hatékony távmonitorozásában. A hagyományos ujjbegyes vércukorméréssel szemben, amikor naponta mindössze átlagosan 3–6 mérési eredmény áll rendelkezésre, a folyamatos glükózmonitorozás napi 288 mérést végez. A jó hír pedig az, hogy nem kell még többször megszúrni az ujjunkat ahhoz, hogy sokkal több információhoz jussunk. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára nagy megnyugvást jelenthet, hogy valaki távolról is folyamatosan nyomon követheti napi cukorszintjük alakulását, ezáltal biztonságban érezhetik magukat az iskolában, munkahelyen, sportolás közben, és szabadabban élhetik mindennapjaikat.

A TB támogatás hatására jelentősen megnőtt az érdeklődés az önálló cukormonitorozás és az inzulinpumpához kapcsolódó cukormonitorozó rendszer iránt. Több száz gyermek és felnőtt cukorbeteg páciens kezdte el használni ezeket az eszközöket idén kezelőorvosuk segítségével.

Ezt követően 2020. június 1-jétől további támogatás lépett életbe az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek és fiatal felnőtt betegek számára.

Illusztráció

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2020. június 1-jétől megváltoztatta bizonyos gyógyászati segédeszközök támogatásának feltételeit. Ennek értelmében a fent említett időponttól „Eü. emelt” támogatás feltételeinek fennállása esetén az inzulinpumpa, az infúziós szerelék és az inzulintartály már közgyógyellátás jogcímen is rendelhetővé vált. A szenzoros technológia esetében ez a kedvezmény már január 1-jétől életbe lépett, június 1-jétől pedig kiterjesztésre került az inzulinpumpákra és tartozékaikra is.

Évente hazánkban több mint 400 gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséggel. Nekik és családjuknak óriási segítséget jelent, hogy az eddigi több tízezer forintos havi kezelési költség helyett térítésmentesen juthatnak hozzá a legmodernebb terápiás eszközökhöz. Remélhetőleg ez a lehetőség a későbbiekben a felnőtt páciensek számára is ­elérhető lesz.

Az év vége felé közeledve további újdonságokra is számíthatunk, így decembertől elérhető lesz hazánkban is az eddig legpontosabb, 7 napos élettartamú szenzor, amely még egyszerűbbé teszi a folyamatos cukormonitorozást a páciensek számára, akár pen, akár inzulinpumpa mellett használják ezt az eszközt.

Illusztráció

Világújdonság a diabétesz kezelésében

Forgalomba került az új, zárt láncú technológiával működő inzulinpumpa, amely már automatikusan adagolja a bázisinzulin mellett a korrekciós bólusokat is, ezzel jelentősen megkönnyítve az 1-es típusú diabétesszel élők mindennapjait.

Az új inzulinpumpa Nyugat-Európában október óta már elérhető, Magyarországra pedig jövő év első felében érkezik meg várhatóan.

Ez igen nagy előrelépés az első inzulinpumpához képest, amely 57 éve még láthatóan kényelmetlenebbnek nézett ki…

Erről az újdonságról most még csak angolul érhetőek el információk az alábbi linken:

https://www.medtronic-diabetes.co.uk/insulin-pump-therapy/minimed-780g-system

A 2020-as év sok újdonságot és előrelépést hozott az egyes típusú diabétesz kezelésében,
és bízunk benne, hogy jövőre ez a tendencia tovább folytatódik.

Megjelent a diabetes2020/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!