Feltöltés dátuma: 2020.02.22.

Stratégiaváltás szükséges a cukorbetegek gondozásában

Illusztráció.
A kerekasztal beszélgetésen részt vett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is
A kerekasztal beszélgetésen részt vett Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is

Hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát is érinthetik, becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forintos egészségbiztosítási kezelési költséggel jár. Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel. A legtöbben szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) szövődmények miatt veszítik életüket, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 szeresére, a szívelégtelenség esélyét 2-6-szorosára emeli – hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége, valamint a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen.

A nélkülözhetetlen életmódváltás még mindig nem általános

Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrátdiétát mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7 százaléka egyáltalán nem változtatott.

A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék

A szívelégtelenség túlélési aránya rosszabb, mint jó néhány daganatos megbetegedésé, de szintén a diabétesz a leggyakoribb oka a végstádiumú vesebetegségnek is. A diabétesz kórlefolyása során 40 százalék esélye van a krónikus vesebetegség kialakulásának, a betegek jelentős része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul.

„A diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék” – mondta el prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A korai felismerés életeket menthet

„A korai diagnózis ugyanakkor lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését. Az úgynevezett kisérbetegségekre vonatkozó rizikó csökkenthető a megfelelő vércukorszint beállításával, míg a súlyos kardiovaszkuláris események és a szívelégtelenség vonatkozásban korábban ezt nem sikerült igazolni” – tette hozzá a professzor.

Ma már rendelkezésre állnak olyan terápiás lehetőségek, amelyek a kardiológiai és veseszövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot, és a vércukorkontrollon túl e társbetegségek kialakulásának rizikóját is csökkentik. Mindezek együttesen lehetővé teszik a diabétesz és szövődményei kezelési költségének csökkentését is.

Legfontosabb a prevenció

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő egészségügyi szereplők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával, de leszögezték, hogy – a nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban – törekedni kell arra, hogy minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és veseszövődmények megítélését és az annak megfelelő kezelés kiválasztását a diabéteszes betegek számára.

Megjelent a diabetes2019/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!