Receptsarok – Különkiadás
Tejfölös medvehagymaleves
Kard Éva receptje

1 adag tápanygtartalma | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
142 kcal | 4 g | 10 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g krumpli
- 1 cs. medvehagyma
- 1 cs. újhagyma
- 175 g tejföl (1 kis pohár, 12%-os)
- 1/2 citrom leve
- 600 ml víz
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
A medvehagymát vágjuk fel apróra, az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is kerüljön bele. A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra. Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát, pároljuk tovább pár percig, hogy kissé összeessen, majd adjuk hozzá a krumplit, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük fel a vízzel. Ezután addig főzzük, míg a krumpli teljesen megpuhul, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tejfölt, és botmixerrel pépesítsük. Tálalásig tartsuk melegen. (Ízlés szerint egy szitán át is szűrhetjük, hogy a leves selymesebb legyen.) Tálalás előtt szedjük a krémlevest tányérba, olívaolajjal csepegtessük meg, és ízlés szerint pirítóssal kínáljuk.